Wysmuklacze- wspomagacze i oszuści

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, kilo-wskazówki
Wersja do drukuZobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Co robisz dla swojego zdrowia i figury, co sama/sam stosujesz?
Dieta
0%
 0%  [ 0 ]
Ruch
14%
 14%  [ 1 ]
Wspomagacze naturalne
0%
 0%  [ 0 ]
Wspomagacze chemiczne
0%
 0%  [ 0 ]
Zdrowo sie odżywiam
14%
 14%  [ 1 ]
Stosuję wszystkiego po trochu
28%
 28%  [ 2 ]
Nic nie robię
42%
 42%  [ 3 ]
Wszystkich Głosów : 7

Autor Wiadomość
Kaja
Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Pią 03 Cze, 2005    Temat postu: Wysmuklacze- wspomagacze i oszuści Zacytuj zaznaczone

Wspomagacze i oszuści, czyli co pomoże schudnąć tobie lub twojemu portfelowi (29-06-04, 03:00) • Uwaga, bomba kaloryczna! (25-06-04, 23:30)
Na pdst. Ceny Urody Katarzynay Bosackiej i Marii Noszczyk, wyd. Prószyński i s-ka 29-06-2004, ostatnia aktualizacja 09-07-2004 16:11

* Grejpfruty * Ziarna zbóż * Śliwki * Jabłka * Czerwona herbata *

* Grejpfruty. To źródło witaminy C i kwasu foliowego, a także obniżającego cholesterol błonnika (jeśli nie poprzestaniesz na soku, lecz zjesz również miąższ) i usprawniających trawienie pektyn. Grejpfruty zawierają też chroniące zdrowie komórek flawonoidy, terpeny i limonoidy. Niemal identyczne właściwości mają pomarańcze.

* Ziarna zbóż. Doskonałe źródło energii (węglowodany złożone) i białka roślinnego. Dostarczają błonnika pokarmowego, z których jedne regulują przemiany cholesterolu i cukrów, inne regulują pracę jelita grubego, zapobiegając zaparciom, a także nowotworom. Pobudzają przemianę materii.

* Śliwki. Są bogate w potas, magnez, sód i fosfor, dostarczają witamin A i E, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, niemal komplet dbających o skórę i włosy witamin z grupy B oraz sporo przeciwdziałającego anemii żelaza i usprawniającego trawienie błonnika. Im ciemniejsze, tym więcej w nich cukrów, ale i flawonoidów chroniących przed nowotworami i chorobami serca oraz poprawiających wzrok. Suszone śliwki (kompot śliwkowy) likwidują zaparcia. 100 g surowych to około 35 kcal, suszonych (10-12 śliwek) - już 100 kcal.

* Jabłka. Dostarczając błonnika, usprawniają trawienie. Zawarta w jabłkach (zwłaszcza tuż pod skórką) witamina C niszczy szkodliwe wolne rodniki i chroni przed siniakami, witaminy z grupy B poprawiają wygląd włosów i paznokci, potas dba o serce, bor pomaga budować mocne kości i pozwala lepiej wykorzystać energię z pożywienia, magnez koi nerwy, a fosfor reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje energii. Jabłka poprawiają stan płuc, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób serca, chroniąc przed skutkami "złego" cholesterolu.

* Czerwona herbata - nazywana jest "mordercą tłuszczu". Badania prowadzone w jednej z paryskich klinik dowiodły, że 88 proc. pacjentów pijących ją w dużych ilościach regularnie w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Czerwona herbata wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu we krwi, łagodzi też skutki spożycia alkoholu.

* Na rynku dostępnych jest kilka leków (na receptę), podawanych w przypadku dużej otyłości. Najbardziej drastyczne metody, dla dramatycznie zdeterminowanych, z meganadwagą, to chirurgiczne zmniejszanie żołądka lub wypełnianie go na kilka miesięcy gumowym balonem.
Wspomagacze i oszuści, czyli co pomoże schudnąć tobie lub twojemu portfelowi
Na pdst. Ceny Urody Katarzyny Bosackiej i Marii Noszczyk, wyd. Prószyński i s-ka 29-06-2004, ostatnia aktualizacja 09-07-2004 16:16

Diety cud, zmniejszacze apetytu, zapychacze żołądka i oszuści - czyli odchudzanie z głową.

(-) Dieta-cud. Jeśli w ciągu dwóch tygodni schudniesz cztery-sześć kilogramów, na pewno zauważysz przyjemną różnicę w obwodzie bioder. Jednak poza tym zanotujesz same straty: mocno się odwodnisz, bo w pierwszych dwóch tygodniach nowego sposobu odżywiania organizm musi się przyzwyczaić do innej przemiany materii, a wtedy traci głównie wodę, wraz z wodą uciekną minerały i mikroelementy - wapń, potas, magnez, chrom, po bardzo rygorystycznej diecie lub kiedy waga spadnie o 10-15 proc. poniżej normy, możesz mieć zaburzenia cyklu, po przywróceniu normalnych posiłków często zdarza się efekt jo-jo (czyli powrót do wagi sprzed odchudzania, a nawet wyższej). Najwięcej takich cudownych diet znajdziesz w Internecie (np. wielotygodniowe głodówki, dieta księżycowa - według jej założeń trzeba jeść zgodnie z fazami księżyca; dieta lodowa - jedzenie lodów zamraża komórki tłuszczowe i tym podobne brednie).

(+) Dieta 1000 kalorii. Dość rygorystyczna, ale bezpieczna. Pozwala chudnąć ok. kilograma tygodniowo. Polega na ograniczaniu kaloryczności posiłków do 1000 kcal dziennie (dorosła kobieta potrzebuje ok. 2000 kcal dziennie) przez co najmniej kilka miesięcy. Wtedy trzeba zrezygnować ze słodyczy, ograniczyć do minimum tłuszcze zwierzęce na rzecz oliwy z oliwek i innych olejów roślinnych. Nie przesadzać z solą. Oprzeć dietę na warzywach, owocach, jeść chude sery, ryby i mięso, komponując to wszystko w pięć niewielkich posiłków dziennie, ostatni ok. 18.00. Nie zapominać o niegazowanej wodzie mineralnej, sokach. Gotować, nie smażyć, doprawiać ziołami, nie solą, pieprzem i ostrymi przyprawami.

(-) Przeczyszczacze. Zioła (kora kruszyny, senes), tabletki. Mają same wady: wypłukują z organizmu cenne składniki mineralne, mogą doprowadzić do odwodnienia, a nawet zaburzeń rytmu serca i omdleń. Rozleniwiają jelita, dlatego po ich odstawieniu pojawiają się zaparcia, a w konsekwencji bolesne żylaki odbytu (hemoroidy).

(+) Zmniejszacze apetytu. Zamiast mieszanek przeczyszczających lepiej używać herbat uspokajających i zmniejszających apetyt (np. z melisą albo mniszkiem lekarskim). Hamować łaknienie na słodycze ma też chrom, ale co do jego działania zdania są podzielone.

(+) Magnez. Łykając wyłącznie magnez, nie schudniesz ani grama, ale pomoże przetrwać dietę. Poprawia samopoczucie i zdolność koncentracji.

(+) Czerwona herbata. Pobudza pracę wątroby, wspomaga spalanie tłuszczu. Żeby zauważyć efekty, trzeba ją pić jako jedyny napój przez co najmniej miesiąc.

(+/-) L-karnityna. Jak do tej pory żadne badania nie potwierdziły jej skuteczności.

(+) Chityna. Zmniejsza wchłanianie tłuszczów.

(+) Zapychacze żołądka. Koktajle, tabletki, batoniki, kapsułki z włóknami ksantanowymi, które pęcznieją w żołądku i rozciągając jego ściany, udają, że jest pełen. Zapychacze zawierają dodatkowo witaminy, sole mineralne i białka, prawie nie dostarczając organizmowi kalorii. Jednak większość z nich szybko zostaje strawiona i uczucie sytości mija. Skuteczne, ale krótkotrwałe.

(+/-) Środki homeopatyczne. Krople, kapsułki. Jeśli ktoś lubi i wierzy w siłę homeopatii.

(-) Oszuści. Plastry odchudzające we śnie, pigułki wypłukujące tłuszcz z organizmu bez stosowania diety, wyciągi z alg morskich, okulary zmniejszające apetyt, aromatyzowane chustki czy klipsy pobudzające "punkt sytości", który zgodnie z zasadami akupunktury znajduje się na uchu... Odchudzają głównie portfele.

(+) Ruch. Zdecydowanie tak! Nie tylko z powodu szczupłej sylwetki, ale w ogóle dla zdrowia warto co najmniej dwa razy w tygodniu uprawiać aerobik, pływać, jeździć na rowerze albo dużo spacerować, najlepiej w tempie Korzeniowskiego
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
Bibi
Typ maniakalny
Typ maniakalny

PostWysłany: Pią 03 Cze, 2005    Temat postu: Re: Wysmuklacze- wspomagacze i oszuści Zacytuj zaznaczone

Prawdę mówiąc mam to w nosie Rolling Eyes . Jem to na co mam ochotę i ile chcę. Może faktycznie trochę za dużo i stanowczo za mało sie ruszam. Kiedyś się wezmę Laughing
Gość

PostWysłany: Pią 03 Cze, 2005    Temat postu: Re: Wysmuklacze- wspomagacze i oszuści Zacytuj zaznaczone

No to się razem weźmiemy kiedyś, Bibi Laughing
...wespół w zespół, wespół w zespół...
Powrót do góry
pansa
Gość

Anonymous napisał:
No to się razem weźmiemy kiedyś, Bibi Laughing
...wespół w zespół, wespół w zespół...

A to pisałam ja, pansa, no!
Powrót do góry
renfri
Już tylko mania
Już tylko mania

PostWysłany: Wto 20 Wrz, 2005    Temat postu: Re: Wysmuklacze- wspomagacze i oszuści Zacytuj zaznaczone

Herbapol wypuscił nowa linie herbatek wspomagajacych
System Slim Figura - przepatrzyłam skład - zadnych ziółek przeczyszczajacych typu senes czy kruszyna nie stwierdzono.
Oczywiscie kupłam "Spalanie" bo jestem wielbicielka herbatek róznorakich. Przetestowałam raz - smakowo ujdzie Very Happy

beby
Mania - decydujące starcie
Mania - decydujące starcie

PostWysłany: Wto 20 Wrz, 2005    Temat postu: Re: Wysmuklacze- wspomagacze i oszuści Zacytuj zaznaczone

renfri napisał:
Oczywiscie kupłam "Spalanie" bo jestem wielbicielka herbatek róznorakich. Przetestowałam raz - smakowo ujdzie

Smakowo ujdzie nawet powiem wiecej jest super, ale jakos nie widze zebym chudla, ale przy takim zarciu to moze niepotrzebnie sie dziwie Rolling Eyes Embarassed

Gość

beby napisał:

Smakowo ujdzie nawet powiem wiecej jest super, ale jakos nie widze zebym chudla, ale przy takim zarciu to moze niepotrzebnie sie dziwie Rolling Eyes Embarassed

no tak - kiedys na Tajniaczkach bylo slynne powiedzenie ZPM
schudlam na tej diecie, potem choroba, a teraz znowu mi sie zaokragla co nieco Sad
Powrót do góry
margitka
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Sro 21 Wrz, 2005    Temat postu: Re: Wysmuklacze- wspomagacze i oszuści Zacytuj zaznaczone

ja to jogurty, owoce, warzywa, czasem basenik, gimnastyka, kiedys regularnie teraz od parady, a w niedziele pyszny obiad, ale nie tradycyjny, zawsze cos nowego cos innego Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, kilo-wskazówki
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: