| Wersja do druku | Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kaja Mam manię!

|
Wysłany: Sob 11 Mar, 2006 Temat postu: Jak wykonczyc celulitis? |
|
|
Rozpraw się z cellulitem
Walczyć z nim musisz jednocześnie na wszystkich frontach: stosując dietę, gimnastykę, masaże i kosmetyki.
Główni winowajcy
Powstanie gąbczastej, grudkowatej, nierównej skóry na biodrach, brzuchu i udach przyspieszają:
- zaburzenia hormonalne - nadmiar estrogenów zatrzymuje wodę w organizmie;
- niedoczynność tarczycy - utrudnia organizmowi spalanie tłuszczu;
- długie stosowanie tabletki antykoncepcyjnej;
- zaburzone krążenie krwi i limfy;
- długie stanie lub przebywanie w pozycji siedzącej;
- dieta bogata w tłuszcz i sól.
Test na skórze
I stadium - gdy ściśniesz palcami fałd ciała, pojawiają się grudki, - skoryguj dietę i gimnastykuj się.
II stadium - cellulitowe zmiany widać, gdy jesteś w pozycji stojącej. Stosuj domowe zabiegi.
III stadium - miejsca, w których pod skórą są stwardnienia, bolą. Zgłoś się do lekarza.
Wodny czy tłuszczowy
Zaobserwuj, który rodzaj cellulitu u ciebie przeważa:
- wodny - cellulitowe zmiany powiększają się wskutek okresowego zatrzymywania wody w organizmie, np. przed miesiączką. Stosuj masaż - drenaż limfatyczny, pij zioła działające moczopędnie;
- tłuszczowy - związany jest z nadmiernym wzrostem komórek tłuszczowych. Główną przyczyną jest nadwaga. Odchudź się.
Atak na pomarańczową skórkę
Najnowocześniejsze preparaty antycellulitowe radykalnie wpływają na przemianę tłuszczów w organizmie, stymulując rozkład kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, przyspieszając odchudzanie.
1. Krem Celluend - Dermedic (57 zł)
2. Krem wyszczuplający - Farmona (11 zł)
3. Ampułki na cellulit - Instituto Ganassini (110 zł)
4. Żel AA - Oceanic (28 zł)
5. Krem Liposyne - Vichy (91 zł)
6. Żel krem Lirene - Eris (29,50 gr)
7. Krem antycellulitowy - Avon (59,90 zł)
Oczyszczające zioła
Picie ziołowych naparów usprawnia pracę nerek i wątroby - organów, które usuwają z organizmu toksyny gromadzące się przy cellulicie.
- Działają moczopędnie: mlecz pospolity, perz, łopian, brzoza, nawłoć, fiołek trójbarwny.
- Usprawniają mikrokrążenie: głóg, oczar, miłorząb japoński, mącznica lekarska, jałowiec.
- Ułatwiają odchudzanie: bez czarny, gorczyca, mniszek, mydlnica, wiesiołek.
3 zasady dietetyki
- Zrezygnuj z dań tłustych i ostro przyprawionych, wędzonek i konserw, ogranicz spożycie soli - powodują zatrzymywanie wody w organizmie.
- Jedz dużo warzyw i owoców - są bogate w błonnik, potas, witaminy i flawonoidy wzmacniające ścianki naczyń włosowatych, co usprawnia krążenie.
- Pij 2 l wody dziennie, najlepiej o dużej zawartości potasu, oraz niesłodzone herbatki ziołowe.
Sukces w 4 tygodnie
- Kosmetyk antycellulitowy stosuj codziennie rano i wieczorem przez 4 tygodnie. Biodra i uda staną się gładsze. Potem używaj go raz dziennie.
- Każdy dzień rozpocznij naprzemiennym, ciepłym i zimnym prysznicem na dotknięte cellulitem okolice ciała oraz energicznym masażem.
- Kup w aptece torebkę wypełnioną niebieskim płynem. Oziębiona w zamrażalniku trzyma niską temperaturę co najmniej 10 minut. Nacieraj nią energicznie skórę 2-3 razy w tygodniu. Błyskawicznie poprawia ukrwienie skóry.
- Stosuj odchudzającą dietę wspieraną intensywnymi ćwiczeniami fizycznymi.
Więcej ruchu
Trenuj 2 razy w tygodniu po 45 minut, do wyboru:
- pływanie żabką - pomaga zlikwidować tłuszczyk na tylnej, górnej części ud;
- gimnastykę w wodzie - mięśnie, pokonując opór wody, pracują intensywniej. Chudniesz bez pocenia się;
- bieganie lub szybkie spacery - ułatwiają przepływ krwi żylnej w kierunku serca, likwidują zastoje, poprawiają krążenie;
- jazda na rowerze - usprawnia przepływ krwi.
Ciało w kokonie
Do okładów na miejsca dotknięte cellulitem możesz stosować wyszczuplające żele i kremy. Jeszcze skuteczniejsze są preparaty działające jak maski.
- Błoto z Morza Martwego (55 zł) lub preparat Guam z algami i mikroelementami (75 zł), kupisz w aptece. Opakowanie starcza na 5 zabiegów działających odtruwająco, przyspieszających przemianę materii, likwidujących obrzęki, poprawiających mikrokrążenie. Rozprowadź preparat na udach, pośladkach i brzuchu. Dla lepszego wchłaniania owiń przezroczystą folią spożywczą nogi od kolan w górę oraz biodra. Zmyj okład po 40 minutach. W obwodzie bioder i ud ubędzie ci po centymetrze. Zrób 10 zabiegów w trzydniowych odstępach.
- Po szklance ziela jaskółczego i suszonego bluszczu zalej 2 l wrzątku. Po 15 minutach odcedź i w płynie namocz ręcznik. Wykręć go i owiń biodra, zabezpiecz folią i połóż się pod ciepłym kocem na 40 minut. Okład poprawia linię bioder i ud.
- Do łyżki kremu antycellulitowego dodaj 2 krople olejku aromatycznego, do wyboru: rozmarynowego, cytrynowego, jałowcowego lub cynamonowego. Olejki wnikają w naczynia włosowate i usprawniają przemianę materii. Wmasuj miksturę w miejsca dotknięte cellulitem i owiń ciało folią spożywczą na 40 minut. Zabieg poprawia mikrokrążenie, działa wyszczuplająco.
Dotleń się
Stres powoduje napięcie mięśni, co sprzyja gromadzeniu się toksyn. Spróbuj oddychać tak, aby usunąć blokady i dotlenić organizm. Wdychaj powietrze powoli, napełniając najpierw płuca, a potem brzuch. Wstrzymaj oddech przez 2-3 sekundy, po czym wypuść powietrze do końca.
Drenaż limfatyczny
- Zegnij nogę w kolanie i oprzyj ją nieco wyżej - na brzegu wanny, krześle itp., tak by masować skórę w wygodnej pozycji.
- Ułóż dłonie na udzie po obu stronach kolana. Umieść kciuki na przedniej części uda, pozostałymi palcami obejmując tylną.
- Przesuń dłonie w górę uda szybkim ruchem aż do górnej części pośladka, lekko uciskając skórę. Powtórz 10 razy.
Elżbieta Szczurowska |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
bezecnik Typ maniakalny

|
Wysłany: Nie 12 Mar, 2006 Temat postu: Re: Jak wykonczyc celulitis? |
|
|
dobijmy go mydłem!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sarnetina Pierwsze objawy manii

Wiek: 34 Płeć:  Dołączył: 27 Lis 2003 Posty: 83 Skąd: krakow
|
|
|
jedyna rzecz ktora mi sie sprawdzila w walce z celulitem to sport: codzienna silownia(cwiczenia silowe + godzina aerobow), basen: aqua aerobik, potem sauna, masaze podwodne mocne na uda i pupe...po celulicie nie ma sladu w przeciwienstwie do stosowania wszelakich preparatow vichy, norela itp, ampulek, kremow, żelow itd - na nic to bez cwiczen - jedynie czynią skore bardziej aksamitna...ale mnie nie pomogly
takze moja rada:
1.ruch
2.masaz
3.dieta
4.wspomagajaco kosmetyki(ale niekoniecznie)
moim zdaniem kase, ktora chcemy przeznaczyc na kremy lepiej wydac na karnet do fitnes klubu
to pisalam ja, sarnetina, ktora sie pozbylam celulitu(bez zadnego kremu) i Wam tez tego zycze powodzenia sposob moze nie porywajacy ale dla mnie jedyny skuteczny sie byl okazal...
[ Dodano: 12 Mar 2006 00:51:36 ]
bezecnik - ale to mydlo do dobicia to musi byc koniecznie specjalne na celulit, inaczej nie dobijemy  _________________ SARNETINA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
satti Maniacus recidivus

|
|
|
Ja tez uwazam, ze najpierw trzeba miec odpowiednią wagę i się sporo poruszac, a zamiast kremow polecam nacieranie kawą. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Waszka Mania - decydujące starcie

Płeć:  Dołączył: 27 Lis 2003 Posty: 3171 Skąd: Wieś Borków gmina Kołbiel
|
|
|
Peeling kawowy jest doskonały - polecam, nie tylko na celulit. Super wygładza skórę i jest tani
Ja biorę po prostu łyżeczkę kawy na rękę, kapnę na to żelu pod prysznic i do dzieła
Podobno pomaga też smarowanie jakimś rozgrzewającym olejkiem, foliowanie folią do żywności i do ćwiczeń ( pisze podobno, bo sama nie próbowałam) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kwaczka Do zmaniowania jeden krok...

|
|
|
satti celulit nie tlko od wagi zależy ale głównie od złego odżywiania się, chudziutkie szkapy też go mają
| Waszka napisał: | | Peeling kawowy jest doskonały - polecam, nie tylko na celulit. Super wygładza skórę i jest tani | waszciu będę robić
| Waszka napisał: | | Podobno pomaga też smarowanie jakimś rozgrzewającym olejkiem, foliowanie folią do żywności | ja kupuję taką maseczkę różową w drogerii natura kosztuje ok 11 zł. polecam z przestosowanych preparatów różnych firm stwierdzam że ten jest najlepszy
jednakże jak to pisze sarencia
| sarnetina napisał: | | jedyna rzecz ktora mi sie sprawdzila w walce z celulitem to sport | i to prawda
inne rzeczy jak zabiegi mogą nas tylko wspomóc _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
Czytałam w necie artykuł o głodówkach oczyszczających - cześć dotyczyła celulitu - poczytajcie
| Cytat: | Pomarańczowa skórka, albo inaczej cellulitis, czyli zapalenie tkanki łącznej to choroba, która 50 lat temu jeszcze nie istniała. Nie znano jej w czasach, gdy produkty spożywcze nie były tak przesiąknięte chemią. Dzisiaj, nawet lekarze nie traktują jej poważnie i odsyłają całe rzesze klientek do gabinetów kosmetycznych. Traktowana jest jako defekt urody, a nie pierwszy sygnał, że organizm sobie nie radzi z nadmiarem odpadów, jako poważne zaburzenie wymagające leczenia. Jak powstaje zatem ta skaza na urodzie, która spędza sen z powiek tak wielu kobietom? Opisał ją jako pierwszy szwajcarski lekarz Franklin Birdar. Powód, jaki podał w opisie choroby: złe odżywianie i brak ruchu, wydaje się tylko na pozór odległy od objawów. Cellulitis jest wynikiem niedostatecznego oczyszczania się organizmu. Wobec tak wielu odpadów przemiany materii organizm staje bezradny. Nie potrafi wszystkiego wydalić w dostępny mu sposób, więc "upycha" odpady we wszelkich możliwych miejscach. Tkanka łączna znajdująca się pod skórą jest do tego najlepszym podłożem. W niej pierwszej organizm deponuje związki, których nie zdołał usunąć. Powstają zdeformowane komórki, które nie są dość elastyczne, aby spełniać swoje zadania. Tkanka podskórna zmienia się w sposób chorobliwy, powodując ucisk na małe naczynka krwionośne odżywiające skórę. To powoduje, że źle odżywiona skóra staje się szara, matowa, pojawiają się wypryski, jest słabo ukrwiona, no i powoli coraz gorzej spełnia swoje funkcje. To lokowanie odpadów na skórze, taki depozyt organizmu jest niczym innym jak mechanizmem obronnym chroniącym nasz organizm przed nadmiarem niepotrzebnych substancji, jeszcze jeden sprytny sposób, w jaki organizm stara się usunąć odpady. Pomarańczowa skórka nie jest defektem tylko kobiecej skóry. Mężczyźni równie często jak kobiety cierpią na tą dysfunkcję, jednak z powodu grubszej skóry (no i też chyba mniejszej spostrzegawczości?) jest to mniej widoczne.
Nie jest to dolegliwość, którą można uleczyć tabletkami, zabiegami zewnętrznymi, czy w jakikolwiek inny szybki sposób. Być może dlatego medycyna dystansuje się, lekceważąc "pomarańczową skórkę", sprowadzając ją do defektu urody. A pacjentki bezskutecznie wcierają tony coraz to nowszej generacji kremów, maści, odżywek itp. Nie daje to żadnych efektów, oprócz nabijania kasy producentom farmaceutyków, może też przynieść efekty niekorzystne, uboczne. Na przykład wówczas, gdy w maści znajdują się składniki chemiczne, takie jak hormony, czy też dostające się do krwioobiegu leki. Nie pomogą też zbytnio masaże, skoro organizm nie może usunąć przyczyny choroby. Jedynym skutecznym leczeniem jest usunięcie nagromadzonych w tkance odpadów, a jest to możliwe właśnie przy pomocy głodówki leczniczej. I nie należy czekać, aż skóra stanie się tak gruzełkowata, że będziemy wstydzić się ją odkryć. Wówczas trudno będzie pozbyć się "skórki" w czasie jednej głodówki. Ta "skórka" to znak, że pora zaordynować sobie odtruwanie, że organizm nie daje sobie rady z nadmiarem odpadów i że dalsze takie postępowanie może doprowadzić do cięższej sytuacji. Powinna się w naszym umyśle zapalić taka lampka ostrzegawcza. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lucy Mówcie mi MANIAK!

|
|
|
O, o!!!! Coś dla mnie....
Peeling kawowy robiłam chyba 2 razy, ale z jakiegoś innego przepisu. Ten widze, mnie jskomplikowany. Tylko kawa ma być mielona??? Głupio pytam, logicznie rzecz biorąc tak...
Kiedy chodziłam do szkoły średniej, pierwszy raz zobaczyłam jak on wygląda naprawdę. Powiem szczerze, ze się przestraszyłam. Koleżanka miała całe uda trzęsące się jak galaretki. Teraz to nie nowość - to problem co drugiej kobiety. I to nie tylko kobiety z nadwagą, znam szczupłe dziewczyny, które też go mają.
Problem nie dotyczy jednak tylko płci pięknej. Znam jednego chłopca, który jest nastolatkiem i też już ma początki.
Chodziłam swego czasu na masaże limfatyczne, na siłownię - ale gołym okiem widac, ze siłownia powiększyła tylko objętość moich ud. Przed siłownią były chyba szczuplejsze.. Tak mi się wydaje
Teraz dostałam zestaw ćwiczeń na nogi i biodra i będę je wykonywać w domu.
Jak dostanmę kopa mobilizacyjnego  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
aminka, oczywiście że mielona
I mnie by się taki kop przydał, szczególnie do domowych ćwiczeń |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
waszciu bardzo ciekawy artykuł _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Klusia Co Ty k*** wiesz o robieniu tostów?!

Wiek: 30 Płeć:  Dołączył: 10 Maj 2004 Posty: 1381 Skąd: Grodzisk Maz
|
|
|
Dziewczyny, nie zebym robila reklame czy cos, ale bardzo polecam Wam nowy produkt Avonu Anew Clinikal Lift and Tuck z nowa technologią Vacu-shape. Produkt ten przyspiesza metabolizm komorkowy i spalanie tkanki tluszczowej (wskazany ruch). Stymuluje produkcję koagenu i elastyny. Uzywam go sama od 2 tyg i efekty widze - nie to ze mi zniknelo cos albo ubylo cm, ale skora jest ujedrniona, gladka elastyczna.. na prawde podobno po 12 tyg wydac efekty splaszczania brzucha i podniesienia posladkow - tego jeszcze nie wiem, ale widze ze jest to dobry produkt  _________________

|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
Klusia, myślisz?? a bardzo drogi jest??? ( heh, jak ma mi spłaszczyć brzuchol...... ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Klusia Co Ty k*** wiesz o robieniu tostów?!

Wiek: 30 Płeć:  Dołączył: 10 Maj 2004 Posty: 1381 Skąd: Grodzisk Maz
|
|
|
Waszka, w katalogu 80 zl kosztuje, ale hmm pw?  _________________

|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
ja kiedyś używałam avonu anticelulitowego i do ujędrniania biustu obydwa były takie sobie, ale może teraz firma się poprawiła _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
ja jakos nie wierze w te splaszczania i podniesienie pupy  _________________ SARNETINA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka Mania - decydujące starcie

|
|
|
waszko, popieram, piling kawowy to jest to, muszę do niego wrócić nawet mam gdzies zachomikowaną najtańszą plujkę, kupioną specjalnie do tych zabiegów
| Waszka napisał: | | Podobno pomaga też smarowanie jakimś rozgrzewającym olejkiem, foliowanie folią do żywności i do ćwiczeń Very Happy ( pisze podobno, bo sama nie próbowałam) |
ja próbowałam i rzeczywiscie skora robi się zdecydowanie gładsza, ale czy pomaga to na cellulitis, nie mam pojecia... przypuszczam, że tu potrzebna jest regularność, a ja foliowałam sie zaledwie kilka razy  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
Julko ja tez kiedys sie foliowalam pare razy-skora gladziutka faktycznie
a i jeszcze swego czasu masowalam sie kostkami lodu, szly tak ze 2 opakowania za 1 zamachem  _________________ SARNETINA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka Mania - decydujące starcie

|
|
|
| sarnetina napisał: | | Julko ja tez kiedys sie foliowalam pare razy-skora gladziutka faktycznie |
ja mam taką wieelką rolkę folii samoprzylepnej, po owinieciu sie nia wyglądałam, jak syrena z nadwagą, mało powabny widok
| Cytat: | | a i jeszcze swego czasu masowalam sie kostkami lodu, szly tak ze 2 opakowania za 1 zamachem |
o, a tego jeszcze nie próbowałam  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
| julka napisał: | | wyglądałam, jak syrena z nadwagą, | sorki ale mnie to rozwaliło |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
ja sie foliowalam taka przezroczysta folia spozywcza przy kazdym ruchu wydawalam lekko szumiace dzwieki - czyli świszczaca syrena z nadwaga niektorzy sie foliuja na czas robienia aerobow - co by sie bardziej spocic, ale nie jestem przekonana czy to wspomaga spalanie tluszczu...
a lód fajnie dzialal - to tak zamiast tych prysznicy naprzemiennych, tyle ze teraz nie mam na to czasu a no i biuscik tez byl traktowany lodem  _________________ SARNETINA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|