| Wersja do druku | Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kaja Mam manię!

|
Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005 Temat postu: Jak wybrac trening dla siebie i wytrwac na nim przez rok |
|
|
Znalazlam ciekawy artykul, ktory sprawil, ze zaczelam sie zastanawiac, jak to jest z ta moja aktywnoscia fizyczna... Rozne ankiety dowodza, ze wiekszosc ludzi uwaza, ze aby schudnac trzeba nie tylko stosowac diete, ale tez cwiczyc.
No to teraz szczerze: ćwiczycie?
Jeli tak, to czy nie tracicie zapału po kilku tygodniach? jak sobie z tym radzicie? Co jest wasza motywacja?
A jesli nie ćwiczycie wogole, to dlaczego? Nie czujecie takiej potrzeby, czy moze brak wam motywacji??
Ja przyznam, ze jestem w tym dosyc wytrwala, chociaz miewam nawet kilkutygodniowe przerwy. A moja motywacja zmienia sie razem ze mna
Kiedys chcialam tylko schudnac i byc w formie, a teraz chce schudnac, byc w formie i byc zdrowa. Tylko
Twój Styl (październik 2005)
Trening na miarę
Kupujesz karnet na aerobik i rezygnujesz po dwóch miesiącach. A może trenujesz sport, który nie pasuje do Twojego charakteru? Ćwicz to, co daje Ci przyjemność, odpoczynek i wewnętrzną równowagę, a nie będziesz się mogła doczekać następnych zajęć. Jak wybrać najlepszą dyscyplinę i wytrwać na treningach przez cały rok? Sześć prostych sposobów mają dla Was psycholog sportu Beata Miemkowska i instruktorka fitness Joanna Brzezińska.
Dobre chęci to nie wszystko, przynajmniej w sporcie. Według specjalistów nawet 70-80 proc. osób, które po raz pierwszy zjawiają się w klubach fitness, odpada z zajęć przed upływem roku. Najwięcej wykrusza się po pierwszym, drugim miesiącu. Lenistwo? Raczej brak strategii. Tak jak przy zakładaniu firmy ważny jest biznesplan, tak przy wyborze dyscypliny sportowej przyda się jasna strategia działania. - Zastanów się, co chcesz ćwiczyć, dlaczego, po co i w jakim tempie. Obmyśl też plan ratunkowy na wypadek, gdyby dopadł Cię kryzys.
Wiele kobiet wybiera zajęcia sportowe, kierując się wyłącznie modą lub namową koleżanki. Wtedy szybko się męczą, zniechęcają i rezygnują z zajęć, czasem definitywnie - mówi Joanna Brzezińska, instruktorka fitness i właścicielka firmy Body Perfect Private Instructors zatrudniającej trenerów indywidualnych. Myślisz, że do sportu nie masz talentu albo jesteś zbyt słaba fizycznie? - Z wyjątkiem ciężko chorych ćwiczyć może każdy. Organizm człowieka jest biologicznie przystosowany do tego, by biegać, skakać czy pływać. Jeśli fizyczny wysiłek nudzi Cię, to znak, że jeszcze nie odnalazłaś swojej pasji.
Wśród dziesiątków form aktywności na pewno jest taka, która obudzi w Tobie sportowego ducha i skłoni do regularnych ćwiczeń - mówi Beata Mieńkowska, psycholog sportu, która opiekuje się kadrą polskich pływaków, m.in. Otylią Jędrzejczak. Nie zniechęcaj się porażkami z przeszłości. Nawet najlepsi zawodnicy mają chwile zwątpienia, ale potrafią je przezwyciężyć. Tobie też się uda.
Oto sześć sposobów, które pomogą Ci dobrze wybrać sportowe zajęcia i wytrwać na nich przez cały rok.
BĄDŹ W ZGODZIE Z WŁASNYM JA
Rzut oka na grupę ćwiczących i już wiadomo, kto nie będzie opuszczać treningów. Ci, którym zajęcia sprawiają autentyczną przyjemność. Recepta na sukces wydaje się więc prosta: ćwicz to, co lubisz. Ale co zrobić, gdy znanych Ci z wuefu zajęć nie znosisz, a nowych nigdy nie próbowałaś? Zastosuj zasadę „podobne przyciąga podobne". Każdej fizycznej aktywności odpowiadają pewne ludzkie cechy. Karate to dynamika i agresja, joga - koncentracja i skupienie na sobie. Kręgle to poszukiwanie towarzystwa, wspinaczka skałkowa oznacza skłonność do ryzyka, a golf to współzawodnictwo. Który sport wybrać? Ten, którego cechy są najbardziej zbliżone do Twojego charakteru. Tak przynajmniej wynika z badań opublikowanych przez dr. Jamesa Gavina z Concordia University w Montrealu.
Najpierw zastanów się, jaka jesteś, potem wypytaj instruktora, na czym polegają prowadzone przez niego zajęcia. - Osoba towarzyska odnajdzie się na klasycznym aerobiku. W trakcie bardziej dynamicznych ćwiczeń da upust swojej energii, a podczas tych spokojniejszych będzie mogła pogadać i pośmiać się. Dobrym wyjściem jest też trening na siłowni, gdzie wszyscy się znają i żywo dyskutują. Na pilates może się jej nie spodobać, bo mimo że to zajęcia grupowe, wymagają skupienia na sobie. Raczej nie odnajdzie się też w samotnych biegach na długie dystanse - mówi Joanna Brzezińska.
DĄŻ DO RÓWNOWAGII
Myślisz, że sztuki walki są właśnie dla Ciebie, bo w pracy przesz ostro do przodu i walczysz z konkurencją? Nie zdziw się, jeśli po kilku tygodniach będziesz miała ochotę uciec z treningów. Nie będzie to wcale dowód, że teoria dr. Gavina nie sprawdza się. Być może to Ty źle oceniasz samą siebie. - Czasem błędnie przypisujemy sobie cechy, jakich wymaga od nas praca, rodzina, otoczenie - wyjaśnia Beata Mienkowska. (...)
Co robić, gdy zasada „podobne przyciąga podobne" nie działa? Wypróbuj strategię przyciągania się przeciwieństw. To sposób, który pomaga powrócić do równowagi. Praca zajmuje w naszym życiu coraz więcej miejsca, dlatego zawód może mieć przy wyborze fitnessu kolosalne znaczenie. Pracujesz jako przedstawiciel handlowy? Przez cały dzień jesteś w ciągłym ruchu, a Twoje mięśnie są stale napięte. Intensywne ćwiczenia tylko pogłębią ten stan, będziesz po nich osłabiona i rozbita. Lepszy będzie uspokajający i relaksujący stretching. (...)
ZNAJDŹ DOBRĄ MOTYWACJE
Nie oszukuj się. Nawet jeśli ruszasz się, bo to lubisz, chcesz także schudnąć lub utrzymać wagę. Nie bez powodu najwięcej kobiet zaczyna ćwiczyć jesienią. Przez wakacje napatrzyłyśmy się na smukłe dziewczyny na plaży i znów chcemy wyglądać jak one. Nie pozwól, by niska samoocena przesłoniła Ci radość ze sportu. - Z ćwiczeniami jest tak samo jak z dietą. Z badań wynika, że gdy kobiety zaczynają się odchudzać, bo czują się niedowartościowane, chudną bardzo mało albo wcale. I może się zdarzyć, że mimo treningów waga będzie stała w miejscu - ostrzega Beata Mieńkowska. Dlatego poszukaj w sobie pozytywnej wewnętrznej motywacji.
Zła to taka: ćwiczę, ponieważ chcę mieć kilka centymetrów mniej w pasie. Dobra: ćwiczę, ponieważ daje mi to przyjemność, hartuje charakter, sprawia, że płynniej się poruszam i jestem z siebie zadowolona. A jeśli przy okazji schudnę parę kilo, to tym lepiej dla mojej figury i zdrowia.
MIERZ SILY NA ZAMIARY
Jest też inna pułapka: zacisnę zęby i w miesiąc schudnę dziesięć kilo. Najgorliwsze nowicjuszki ćwiczą ostro nawet codziennie. Efekt? Bóle mięśni, kontuzje, przemęczenie, nawet poważne osłabienie. I reakcja: nie dam rady, to nie dla mnie. - To normalne, organizm po prostu broni się przed wycieńczeniem. Ciało trzeba stopniowo przyzwyczajać do coraz większego wysiłku, w przeciwnym razie odpowie buntem. Bardzo intensywny trening może odchudzić w miesiąc nawet o siedem kilogramów, ale jednocześnie doda siedem lat. Gdy organizm szybko traci wodę, a nie nadąża z budowaniem mięśni, pierwszym poszkodowanym jest skóra. Jest gorzej odżywiona i traci sprężystość - ostrzega Joanna Brzezińska.
Rada: określ sobie pośredni, realny cel, np. schudnę siedem kilo w pół roku. Organizm sam pokaże Ci, w jakim tempie może zdrowo gubić kilogramy. Zwykle do maksimum jednego kilograma na tydzień. Rozłóż odchudzanie na kilka miesięcy, uchroni Cię to przed kontuzją, przemęczeniem i brakiem wiary w skuteczność ćwiczeń.
MYŚL POZYTYWNIE
Ile razy łapałaś się na myślach, że zamiast ćwiczyć, powinnaś odrabiać lekcje z dzieckiem? Albo uczyć się angielskiego? Są jak kropla drążąca skalę. - Takie kobiety rezygnują z zajęć, bo nie dają sobie rady z poczuciem winy - mówi Beata Mieńkowska. Sądzą, że wolny czas powinny poświęcać bliskim lub na dokształcanie, a nie na tak niepoważne zajęcie jak sport. Pamiętaj, masz prawo do czasu tylko dla siebie. (...)
OPANUJ KRYZYS
Zniechęcenie to Twój wróg numer jeden. Pokonasz je, jeśli zrozumiesz jego przyczyny. Kryzys może być znakiem, że robisz coś wbrew sobie. Ale w większości przypadków sygnalizuje po prostu słabą kondycję. Przyzwyczajony do lenistwa organizm potrzebuje czasu, by przestawić się na większą aktywność. W czasie ćwiczeń powtarzaj sobie, że z każdym ruchem zwiększasz swoją sprawność i uczysz się wytrwałości. Nie zdziw się, jeśli zniechęcenie i apatia dopadną Cię w listopadzie. Jesteś już trochę znudzona zajęciami, a Twój organizm przed zimą zwalnia obroty. (...)
No i co wy na to?
Ja w tym artykule odnalazlam niestety duuuuzo podobienstw do moich "rozmow" z soba, ktore sprawiaja ze potrafie sobie latwo znalezc usprawiedliwienie, jesli nie chce mi sie w danym dniu cwiczyc  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
renfri Już tylko mania

Płeć:  Dołączył: 26 Sie 2003 Posty: 4258 Skąd: Warszawa i okolice ;-)
|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 Temat postu: Re: Jak wybrac trening dla siebie i wytrwac na nim przez rok |
|
|
Niestety nie mam warunków do korzystania z urozmaiconych form aktywności. A to co moge robic szybko mnie nudzi  _________________ http://www.youtube.com/watch?v=gM7dc2Sb_sE
Gazu, mięczaku, gazu! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaja Mam manię!

|
Wysłany: Pon 26 Wrz, 2005 Temat postu: Re: Jak wybrac trening dla siebie i wytrwac na nim przez rok |
|
|
No, u mnie tez cudow nie ma, ale staram sie troche zmieniac, zeby sie nie nudzic... Najbardziej lubie stepp, ale z tym trzeba uwazac, bo kolanka siadaja Bylo kiedys Fanky i tez lubilam- zlikwidowali, bo chetnych nie bylo Byla joga- tez z tych samych powodow zlikwidowali...
Coz, rzeczywistosc malych miast |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mrau Ja tu nocuję

Wiek: 36 Płeć:  Dołączył: 26 Mar 2003 Posty: 3099 Skąd: radom
|
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2005 Temat postu: Re: Jak wybrac trening dla siebie i wytrwac na nim przez rok |
|
|
ja uwielbiam grac w siatkowke. nie mam z kim nie mam gdzie. nie gram rewelacyjnie wiec jakies profesjonalne treningi odpadaja.
lubie jazde na rolkach ale w towarzystwie. nie mam z kim a samej nudno.
no i na tym sie moj zapal konczy. jezdze na rowerku w domu ale nieregularnie i od czasu do czasu mam napad na brzuszki. no duzo chodze ale to sie nie liczy. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka Mania - decydujące starcie

|
Wysłany: Sro 28 Wrz, 2005 Temat postu: Re: Jak wybrac trening dla siebie i wytrwac na nim przez rok |
|
|
a ja jestem wyrodna corka mojego taty, zapalonego sportowca i do sportu oraz cwiczen nie ciagnie mnie w ogole gier zespolowych szczerze nie znosze, bieganie mnie meczy juz w momencie, kiedy tylko o tym pomysle, ciezszy trening odpada, bo moje arytmiczne serce zaraz sie odzywa; rower ok, ale nie mam z kim jezdzic, plywac nie umiem
a cwiczenia w domu - wiadomo, nuda
no i co tu zrobic z taka sportowa malkontentka?
no dobra, duuuzo chodze i to szybko - i to nigdy mi sie nie nudzi  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Waszka Mania - decydujące starcie

Płeć:  Dołączył: 27 Lis 2003 Posty: 3171 Skąd: Wieś Borków gmina Kołbiel
|
Wysłany: Czw 29 Wrz, 2005 Temat postu: Re: Jak wybrac trening dla siebie i wytrwac na nim przez rok |
|
|
Kocham jazdę konną..... ale mnie nie nie stać na częste jeżdzenie po 30 PLN za godzinę.....  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mrau Ja tu nocuję

Wiek: 36 Płeć:  Dołączył: 26 Mar 2003 Posty: 3099 Skąd: radom
|
Wysłany: Sob 01 Paź, 2005 Temat postu: Re: Jak wybrac trening dla siebie i wytrwac na nim przez rok |
|
|
o jazde konna to i ja i nawet znam meijsce gdzie to taniej wypada ale dojazdu nie ma a ja nie mam autka. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|