Efekt jojo - dlaczego do niego dochodzi

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, kilo-wskazówki
Wersja do drukuZobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Czw 05 Sie, 2004    Temat postu: Efekt jojo - dlaczego do niego dochodzi Zacytuj zaznaczone

ciekawy artykul, mysle ze warto poczytac Smile

- w czasie diety odchudzającej następuje przystosowawcze obniżenie podstawowej przemiany materii, które jest tym większe im bardziej drastyczna dieta ( głodówki, diety bardzo niskokaloryczne )
- w czasie odchudzania dochodzi również do spadku masy mięśniowej, które prowadzi do obniżenia procesów spalania. Ubytkowi masy mięśniowej zapobiega regularna aktywność fizyczna.
- spadek motywacji i mniej rygorystyczne przestrzeganie diety
- traktowanie diety jako sytuacji przejściowej, „ postu „ przed powrotem do starych nawyków i zjadania od razu po zaprzestaniu stosowania diety 1000 kcal czy innej ponownie 2000 – 3000 kcal.
- spadek aktywności fizycznej równolegle ze zwiększeniem spożywania pokarmów.

Wiele osób, które się odchudzały ma to już za sobą i na pewno wie, że następna kuracja po tym efekcie jest znacznie trudniejsza.

Skoki wagi w dół, w górę i z powrotem kończą się nie tylko efektem jo – jo, ale obserwacje epidemiologiczne wykazały ich niekorzystne działanie zdrowotne w postaci zwiększenia częstości występowania chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci. Efekt jo – jo z punktu widzenia zdrowotnego jest na pewno gorszy niż podwyższona, ale stabilna masa ciała.
Dlatego po uzyskaniu redukcji masy ciała należy być „ czujnym „ i często się ważyć, żeby w odpowiednim momencie zareagować i nie dopuścić do efektu jo – jo.

Jak zapobiec wystąpieniu efektu jo – jo :

- nie stosować głodówek i bardzo niskokalorycznych diet ( VLCD ), a jeżeli ktoś się na nie decyduje powinien to robić pod kontrolą lekarza i stosować się do zaleceń jak postępować po odstawieniu diety VLCD
- razem z dietą, regularnie ćwiczyć
- po uzyskaniu spadku masy ciała nie zwiększać gwałtownie liczby zjadanych kalorii dodawać sobie stopniowo po 100 kcal na miesiąc i nie wracać do starych błędów. Nadal zapisywać zjadane pokarmy i liczyć kalorie.
- razem ze zwiększaniem liczby zjadanych kalorii wydłużać o 5 – 10 minut codzienną aktywność fizyczną.
- jeżeli odchudzałeś się pod kontrolą lekarza i uznając, że nie jest Ci już potrzebna pomoc, zaprzestałeś wizyt, a zauważasz, że waga zaczyna pokazywać większą ilość kilogramów, nie czekaj aż utyjesz dużo, zgłoś się ponownie do swojego lekarza.
- poszukaj pomocy psychologa lub w grupie wsparcia, np. Kluby Puszystych.

Autor: Dr n. med. Magdalena Olszanecka – Glinianowicz

Katedra Patofizjologii Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach
Poradnia Chorób Metabolicznych „ Waga „ w Katowicach
Powrót do góry
aga
Do zmaniowania jeden krok...

PostWysłany: Pią 06 Sie, 2004    Temat postu: Re: Efekt jojo - dlaczego do niego dochodzi Zacytuj zaznaczone

ja zwiększałam ilosc kalorii o 100 cotygodniowo, chociaż w sumie to nie wiem czy to było napewno sto, bo wtedy kalorie nie były tak sławne Wink ale efektu jojo nie było Cool

"To co dziś wydaje sie niemożliwe, jutro może wyglądać obiecująco!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
enne
Już tylko mania
Już tylko mania

PostWysłany: Wto 09 Lis, 2004    Temat postu: Re: Efekt jojo - dlaczego do niego dochodzi Zacytuj zaznaczone

aga, podobnie jak ja Cool
Ogląda profil użytkownika Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
Renetka

PostWysłany: Sro 10 Lis, 2004    Temat postu: Re: Efekt jojo - dlaczego do niego dochodzi Zacytuj zaznaczone

Zrzucić zbędne kilogramy to pestka w porównaniu z utrzymaniem tej wymarzone wagi..
No cóż mam nadzieję, że tym razem nie popełnię tego samego błędu.
Powrót do góry
margitka
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Nie 28 Lut, 2010    Temat postu: Re: Efekt jojo - dlaczego do niego dochodzi Zacytuj zaznaczone

Dużo dziewczyn się odchudza.... ja się odchudzam... i to tylko dlatego, że od lat nie umiem utrzymać wagi, którą sobie wybieram za cel.
Jak już poszłam po rozum do głowy - czyli zdecydowałam się na wagę, która jest możliwa dla mnie do utrzymania - taka, która nie wymaga poświęceń i chodzenia na głodniaka, i która jest stabilna przez jakiś czas, jeśli sie je prawidłowo. Okazało się, że w moim przypadku to ta waga, z której pare lat temu jeszcze chciałaś zejść. Teraz już nie. Wiem, że jak się zaprę to zejdę jeszcze parę kilo w dół, ale frustracja kiedy z tygodnia na tydzień będę obserwować jak wracają jest tak duża, że doszłam do wniosku - NIE WARTO.
No i tak sobie pomyślałam, że może się przyda komuś artykuł, który wyniuchałam szukając informacji o tym jak utrzymać wagę po diecie Smile
http://www.fit.pl/dietetyka/jak_zachowac_szczupla_sylwetke,45,11,11,41 1,443,0,0,0.html

A wszystkim odchudzającym życzę, aby wybrali dla siebie to co jest realne do osiągnięcia na dłużej niż kilka miesięcy Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, kilo-wskazówki
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: