| Wersja do druku | Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Gość
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2003 Temat postu: CHROM |
|
|
CHROM
Przyjmowanie preparatów odchudzających z tym pierwiastkiem może zwiększyć ryzyko zachorowań na nowotwory - mówią raporty brytyjskiej agencji reklamowej.
Do tej pory sądzono, że niewielkie ilości chromu występujące w preparatach nie szkodzą. Wyniki brytyjskiej agencji należałoby potwierdzić kolejnymi badaniami , jednak są one na tyle niepokojące, że nie zalecałbym brania chromu. Dr Józeg Meszaros lek. med. famakolog.
ZA...
Chrom pomaga w zrzuceniu kilogramów - pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dzięki niemu uczucie sytości pozostaje na dłużej. Preparaty chromowe zmniejszają też apetyt na słodycze. Obniżają poziom złego cholesterolu. Ułatwiają również przemianę białek, czyli przyspieszają metabolizm.
PRZECIW...
Zażywany w nadmiarze tj. więcej niż 2 tabletki dziennie przez pół roku lub rok, może przyczynić sie do mutacji komórek powstawania nowotworów płuc i wątroby oraz uszkodzeń genetycznych płodu. Jeśli się odchudzasz, kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 tygodnie, potem musisz zrobić co najmniej rok przerwy.
POWINNAŚ WIEDZIEĆ!!!
* jeśli sie zdrowo odżywiasz - jesz pełnoziarniste pieczywo, ziemniaki, orzechy i suszone śliwki, nie musisz zażywać preparatów chromowych.
* osoby chorujące na cukrzycę nie powinny przyjmować chromu bez konsultacji z lekarzem. opże mieć wpływ na dawkę podawanej insuliny (wzmacnia jej działanie) lub innych leków przeciw cukrzycy.
* duże ilości chromu mogą zaburzać wchłanianie żelaza i cynku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
sisss Już tylko mania

Wiek: 29 Płeć:  Dołączył: 17 Sty 2003 Posty: 4098 Skąd: Legionowo / Londyn
|
Wysłany: Pią 06 Cze, 2003 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
qrna ja sobie wusnie chrom niedawno qpiuam i odkad lykam w ogole nei mam ochoty na slodycze!!! a kiedys tylko slodycze moguam jesc!!!! ale nie wiem jak dlugo tak wytrzymam bo ja za mauo cukru mam
_________________ Nasze cnoty są bękartami naszych grzechów
   |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomo Gość
|
Wysłany: Sob 28 Cze, 2003 Temat postu: chrom |
|
|
Proszę o komentarz no wczorajszych informacji w telewizji TVN w temacie szkodliwości chromu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob 28 Cze, 2003 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
nie oglądałam wiadomości więc sorki ale nie biorę udziału w komentowaniu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka Mania - decydujące starcie

|
Wysłany: Sob 28 Cze, 2003 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
Hm, no cóż, no... Nie kupowałam nigdy chromu i już nie kupię... Zresztą, i tak żadnej z moich znajomych nie pomógł  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
McDA Gość
|
Wysłany: Wto 01 Lip, 2003 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
| Chce schudnąć, zamierzam kupić sobie chrom, ale jestem również w trakcie zachodzenia w ciąże (cały cas się staramy). Czy chrom może mieć jakiś wpływ na przyszłaą, bądz też obecną (mam nadzieję,że niedługo ) ciąże |
|
| Powrót do góry |
|
 |
WiolKa Maniak nieuleczalny

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
margitka Maniacus recidivus

|
Wysłany: Czw 10 Lip, 2003 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
| ogladalam program w tv i okazuje sie, ze nie kazdy produkt oparty na chromie jest szkodliwy. Oczywiscie przytoczone nazwy byly niemozliwe do zapamietanai dla normalnego czlowieka wiec nie powiem jakie zwiazki za zle a jakie dobre. Ale jedno wiem napewno, bralam chrom 3 miesiace i waga ani drgnela, ruszyla sie wtedy gdy zaczelam ciwczyc, nie ma co wierzyc w cud tabletki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Renetka Do zmaniowania jeden krok...

|
Wysłany: Pon 11 Sie, 2003 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
No cóż chrom nie odchudza, lecz wspomaga odchudzanie, sprawia, że zmniejsza się łaknienie na słodkości. Niestety nie mogę powiedzieć, że wiem to z własnego doświdczenia, ale wciąż się zastanawiam nad jego kupnem.
A sprawa z nowotworem skutecznie mnie odciąga od apteki, ale kiedyś sądzono, że i pomidory są rakotwórcze. Więc komu tu wierzyć  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
margitka Maniacus recidivus

|
Wysłany: Pon 11 Sie, 2003 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
| Hmm mnie tam laknienie na slodycze po tym nie przeszlo a bralam ponad 3 miesiace, uwielbiam slodycze i tylko moja wlasna wola moze cos tu zdzialac, a po chromie jadlam slodycze tak samo namietni jak zawsze... bardziej zdalabym sie na siebie, swoje mozliwosci, wierze ze kazdy ma ogromne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olszanka Młody maniak

Płeć:  Dołączył: 12 Gru 2003 Posty: 520 Skąd: wsi spokojna, wsi wesoła...
|
Wysłany: Pon 25 Paź, 2004 Temat postu: Re: CHROM |
|
|
| margitka napisał: | | Hmm mnie tam laknienie na slodycze po tym nie przeszlo a bralam ponad 3 miesiace, uwielbiam slodycze i tylko moja wlasna wola moze cos tu zdzialac, a po chromie jadlam slodycze tak samo namietni jak zawsze... bardziej zdalabym sie na siebie, swoje mozliwosci, wierze ze kazdy ma ogromne |
U mnie chrom też nie podziałał, choć bardzo na to liczyłam. Brałam go jakiś miesiąc i nic. W końcu dałam spokój.  _________________ Szczęście to przemijanie
nam też zniknąć trzeba |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
| Renetka napisał: | | No cóż chrom nie odchudza, lecz wspomaga odchudzanie, sprawia, że zmniejsza się łaknienie na słodkości. Niestety nie mogę powiedzieć, że wiem to z własnego doświdczenia, ale wciąż się zastanawiam nad jego kupnem. |
Teraz wiem napewno, że zażywając chrom nie chce się jeść słodkiego.
Chrom jadłam jakiś rok temu i chyba to niego wrócę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
|
no jak to? przeciez on jest niezdrowy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
A co tam ale jaki skuteczny
Chrom organiczny podobno nie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
|
ja już sama nie wiem co o tym mam myśleć, kiedyś napisałam że chce brac to dziewczyny skutecznie mi go odradziły całe opakownie wyrzuciłam dzisiaj aby ograniczyć apetyt zajadam błonnik  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
Błonnik podobno też dobry ale na mnie to nie działa.
Zdecydowanie lepszy jest chrom, a poza tym nie musisz tego chromu jeść w nieskończoność. Wystarczy listek albo dwa. Potem organizm się przystosuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
|
Renetko i tak już go nie mam bo go wywaliłam
Swoją drogą to widziałam CIe na zdjęciach i..... chyba Ci ten chrom nie potrzebny co innego ja  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
haha, zapewniam Cię Beatko, że potrzebny i to jak.
Od wakacji dużo się zmieniło, mój wielki tyłek mieści się tylko do jedych spodni . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
|
Ty masz wielki to ja mam wieeeeeeeeeeeeeeeeelgachny  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olszanka Młody maniak

Płeć:  Dołączył: 12 Gru 2003 Posty: 520 Skąd: wsi spokojna, wsi wesoła...
|
|
|
Dziewczyny, nie licytować się na tyłki
 _________________ Szczęście to przemijanie
nam też zniknąć trzeba |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|