AUTOHIPNOZA -SEKRET ODCHUDZANIA

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, kilo-wskazówki
Wersja do drukuZobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
aga
Do zmaniowania jeden krok...
Do zmaniowania jeden krok...

PostWysłany: Sob 24 Sty, 2004    Temat postu: AUTOHIPNOZA -SEKRET ODCHUDZANIA Zacytuj zaznaczone

To jest artykuł zzaczerpnięty z jakiejs gazety (nie pamiętam z jakiej) i zmodyfikowany przeze mnie, napisałam go dla jakiegos portalu i tak sobie pomyślałam, ze mozei wam sie przyda. Nie wiem czy w dobrym dziale go umiesciłam, wiec prosze o ewentualne przeniesienie go do odpowiedniego działu

AUTOHIPNOZA – SEKRET ODCHUDZANIA

Większość z nas myśli, że nadwaga jest skutkiem niewłaściwego sposobu odżywiania się, podczas gdy w istocie jest ona spowodowana przez niewłaściwe, negatywne myśli i emocje. Negatywne uczucia mają tendencję do tłumienia energii życiowej, naturalnie płynącej przez nasze ciało. Niezbędna jest rezygnacja z samoudręczenia, samoobwiniania, frustracji i obaw.
Osoby z nadwagą mogą bardzo pragnąć świadomie ograniczyć jedzenie, lecz często jest to dla nich niewykonalne. Mimo, że świadomy umysł posiada zdolność rozumowania i decydowania co należy zrobić- nie jest on w stanie zacząć realizować żadnej decyzji bez zgody podświadomości. Nawet najpotężniejsza wola z tym sobie nie poradzi. Być może będziemy stosować dietę przez jakiś czas, ale jeżeli podświadomość nie zostanie zmieniona - stare nawyki odżywiania wcześniej czy później wrócą. Wyobraź sobie, że twój umysł to zarośnięta łąka wysoką trawą, a twoje myśli to ścieżki prowadzące przez tę łąkę. Aby stworzyć nową neurościeżkę dla swoich myśli, musisz wydeptać nową ścieżkę. Osoby, które próbowały przejść przez zarośniętą łąkę wiedzą jakie trudne są pierwsze kroki, ale jeśli będziesz konsekwentnie chodzić tą samą drogą wkrótce będzie ona wygodnie wydeptana. Wtedy streotypy myślowe takie jak: nigdy nie schudnę, nic na to nie poradzę, to nie działa, na pewno mi się nie uda itp. zaczynają zarastać bo się po nich nie chodzi.
A nowe ścieżki, takie jak: chcę mieć idealną wagę, będę szczupła, uda mi się, stają się realne. W ten sposób powstaną nowe neuroschematy w umyśle i ciało dostosuje się powoli do nich.
Ludzie niezadowoleni ze swej wagi, chcą aby ich ciało uzyskało upragniony kształt przez robienie rzeczy, które nie dają zadowolenia - takie jak drastyczne ograniczenie jedzenia lub zmuszanie się do ćwiczeń. Robią to bo wydaje im się, że będą szczęśliwsi jak zmienią swoje ciało. No i stają się coraz bardziej nieszczęśliwi z powodu narzucanych sobie ograniczeń. Ludzie ci zaczęli od próby zmiany swojego ciała fizycznego, tymczasem nasze ciało nie może być oddzielone od wyobrażenia o sobie- należy więc rozpocząć od wytworzenia pozytywnego wizerunku siebie.
Twoje ciało jest odzwierciedleniem stanu twojego umysłu. Jednymi słowy to umysł rządzi twoim ciałem. Regularne słuchanie taśmy z tekstem relaksu, nagranego przez siebie lub czyjś inny hipnotyczny głos, wprowadzi pozytywne stwierdzenia do twojej podświadomości jak do komputera. Uwolnią cię one od destrukcyjnych nawyków żywieniowych, pozwolą ci jeść z przyjemnością bez poczucia winy.
Oto niektóre z nich:
1. Jesz tylko wtedy kiedy jesteś głodna
2. Łakniesz tylko tych pokarmów , które są dla ciebie odpowiednie.
3. Jesz w nowy sposób : myślisz tylko o kęsie, który jest w twoich ustach (większość otyłych je bardzo szybko i myśli ciągle o następnym kęsie zamiast rozkoszować się tym co mają w ustach
4. Rozwijasz nowe poczucie smaku: myślisz tylko o pokarmie, który masz w ustach i rozkoszujesz się jego smakiem.
5. Twoje poczucie smaku staje się coraz bardziej wyrafinowane i uzyskujesz coraz większą satysfakcję z tego co jesz.
6. Jesz coraz wolniej
7. Jesz mniej , ale czerpiesz z tego wielką przyjemność
8. Wyglądasz wspaniale, podobasz się sobie, czujesz się świetnie
9. Twoja wewnętrzna mądrość prowadzi cię i oświetla twoją drogę- a twoje ciało odżywia się pokarmem ducha.
10. Rezygnujesz z wszystkiego, co nie przyczynia się do twojego promiennego zdrowia i szczupłej figury.
W czasie słuchania takiego programu powyższe stwierdzenia zarejestruje twoja podświadomość i w zdumiewająco szybki sposób zmienią się myśli, które są przyczyną twojej nadwagi.

"To co dziś wydaje sie niemożliwe, jutro może wyglądać obiecująco!"
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, kilo-wskazówki
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: