Pisanie Ikon

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> Kultura i sztuka, Wszelkie inne sztu(cz)ki
   -> Malarstwo, Lekcje malarstwa
Wersja do drukuZobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nie ma mnie
Gość

PostWysłany: Pią 14 Lis, 2003    Temat postu: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

Ikony

Zawarte w tym temacie informacje, nie stanowią mojej wiedzy na temat ikon, gdyż ja dopiero zaczynam się w to zagłębiać. Zamieszam tutaj informacje znalazłam w necie i mam nadzieję, że znajdą się osoby chcące sprawdzić się w pisaniu ikon... tak jak ja...

Ikona cała jest symbolem... wszystko ma tutaj znaczenie symboliczne.... i tak zacznijmy od materiału:

Ikony malowane są na DESKACH. To symbol Drzewa Życia z ogrodu Eden, to symbol Krzyża na którym umarł Jezus. Deska ze specjalnego drzewa, odpowiednio przyciętego, najlepiej z serca pnia jest nośnikiem wizerunku.
Można malować na samej desce, ale można też nakleić na deskę PŁÓTNO. Zgodnie z przekazaną tradycją Oblicze Jezusa zostało odbite na płótnie. To oblicze ukazuje współczesnym Zmartwychwstałego. Najczęściej jest to tkanina lniana lub bawełniana, cienka, delikatnie pleciona przyklejona za pomocą kleju kostnego do deski. PODKŁAD. Na przyklejone płótno nakłada się kilkanaście warstw podkładu wykonanego z mieszaniny kleju kostnego zmieszanego z kredą. Taki podkład stanowi jakby kościec, szkielet ikony na którym ułożone jest ciało.
FARBY. "Szkielet ubrany" jest w ciało. Te farby przypominać mają nam kruchość życia na ziemi, to że z prochu powstaliśmy i w proch się obrócimy, to że z ziemi zostaliśmy utworzeni i tchnięto w nas życie. TERAZ UŻYWA SIĘ TEMPERY (najlepiej jajowej, zmieszeni pigmentów z jajkiem kurzym), SĄ RÓWNIEŻ IKONY MALOWANE FARBAMI OLEJNYMI
PERPEKTYWA W IKONIE jest odwrócona, mamy rozwija się wszerz i w głąb do góry i na dół, mamy wrażenie, że wchodzimy w przedstawiony niebiański świat ...

Kolor złoty Kolor nieba, boskości. Złoty kolor oznaczał samego Boga.
Kolor purpurowy To kolor króla, władcy – Boga w Niebie. Kolor ten był obecny na ikonach na ubraniu Matki Bożej – królowej Niebios.
Kolor Czerwony To kolor ciepła, miłości, życia, energii życiodajnej. Symbol Zmartwychwstania – zwycięstwa życia nad śmiercią. Ale jednocześnie jest to kolor krwi i mąk, kolor ofiary Chrystusa. czerwone szaty mają męczennicy. Niekiedy malowano czerwone tła – jako znak triumfu życia wiecznego.
Kolor biały To kolor czystości, świętości i prostoty. Tym przedstawiane sę dusze umarłych i aniołowie. Ale w kolorze białym przedstawiano tylko dusze sprawiedliwe.
Kolory niebieski i błękitny oznaczały nieskończoność nieba, symbol innego, wiecznego świata. Kolor niebieski był uważany za kolor Matki Bożej, łączącej w sobie cechy ziemskie i niebieskie. Jest także kolorem Jezusa.
Kolor zielony To kolor młodości, kwitnienia, nadziei, wiecznego odnowienia. Zielonym kolorem malowano ziemię, był on obecny tam, gdzie zaczynało się życie – w scenach Bożego Narodzenia.
Kolor brązowy to kolor gołej ziemi, prochu, wszystkiego, co czasowe i skazitelne. Mieszając się z cesarską purpurą w ubraniach Matki Bożej, kolor ten przypominał o ludzkiej naturze, podwładnej śmierci.
Kolor czarny to kolor zła i śmierci. W malarstwie ikon na czarno zamalowywano groty – symbole grobu – i ziejącą otchłań piekielną Czarne ubrania mnichów, którzy odstąpili od zwykłego życia to symbol rezygnacji z poprzednich przyjemności i przyzwyczajeń, swojego rodzaju śmierć za życia.

Kolorem, którego nigdy nie używano w malarstwie ikon jest szary. Złączywszy w sobie czarne i białe, zło i dobro, stawał się on kolorem niejasności, pustki, niebytu.

Ikony najczęściej malowano na drewnianych deskach. Zwykle brano deski z lipy, na Północy – z modrzewiu albo jodły, w Pskowie – z sosny. Deskę zwykle ciosano z pnia, wybierając najmocniejszą warstwę wewnętrzną pnia drzewa. Proces ten pochłaniał wiele pracy i był długotrwały.
Na zewnętrznej stronie deski zwykle robiono nieduże wgłębienie – arkę, ograniczoną z krajów deski nieznacznie wznoszącymi się nad nią polami. [...] od XIV wieku ikony malowano niekiedy na deskach bez pól.
Jako gruntu używano lewkasu, który przygotowywano z kredy i z kleju rybiego. Deskę pod ikonę mazano kilka razy rzadkim gorącym klejem, następnie naklejano powłokę (lnianą tkaninę). Po wyschnięciu powłoki nanoszono lewkas. Lewkas nakładano na kilka razy, warstwami. Powierzchnię lewkasu dokładnie wyrównywano, a czasami nawet szlifowano. Czasem na lewkas nakładano relief. W starych ikonach, zaczynając od XII wieku, nierzadko robiono „wyciskanie” na wyzłoconym lewkasie
.”

[color=crimson]Polecam strony
www.jezuici.pl/~jwrobel – technika pisania ikon;
www.jezuici.krakow.pl/chstss – informacje na temat kursu pisania ikon

zamieszczę jeszcze parę informacji o samym malowaniu i złoceniach... ale troszkę później... chciałam zamieścić rysunek przedstawiający schemat perspektywy odwrotnej ale nie umiem Crying or Very sad
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią 14 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

hmmm...
ciekawe...
Wiesz Viviano, w piątek miałam okazję poznać kobietę, która zaczyna kurs pisania ikon u Jezuitów. Maluje ikony od kilkunastu lat, ale od dawna czuła, że musi zgłębić tajemnice ich tworzenia. Tak mnie to zainteresowało, że codziennie o tym myślę. A teraz Twój post...
Zaznaczam, ze do piątku w ogóle nie wiedziałam, ze w kościele katolickim również maluje się ikony... Embarassed
Dziękuję Ci za ten temat...
Aż mnie ciarki przeszły, że właśnie teraz pojawił się tu ten temat....zastanawiające...niby w żadne znaki nie wierzę, w ogóle jestem człowiekiem słabej wiary (niestety), ale od tygodnia tak mi jakoś inaczej...a moze tak mi się tylko wydaje...
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią 14 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

Vivianko, bardzo cenne informacje na temat pisania ikon.
Wzbogaciłaś i odświeżyłaś też i moją wiedzę.
Czekam cierpliwie na informację o samym malowaniu i złoceniach.
Powrót do góry
Gość

Bylam kilka razy w Muzeum Ikon w Sanoku... W ikonach jest cos takiego, co przyciaga wzrok,kaze wracac, kontemplowac... chociaz wydawac by sie moglo, ze to zwyczajne malunki na drewnie...
Powrót do góry
Gość

hmmm...
cała rzecz w tym, ze to nie są zwykłe malunki...
Samo ich pisanie jest modlitwą. Jeśli powstają w ten sposób, to są żywe.
Jeśli są tylko zwykłymi obrazami, to są martwe.
Tak słyszałam.
Powrót do góry
Nie ma mnie
Gość

PostWysłany: Pon 17 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

... Tak Bacha masz rację... jak znajdę dzisiaj chwilkę to może coś jeszcz edodam... ale mam teraz pełne ręce roboty Sad
Powrót do góry
Nie ma mnie
Gość

PostWysłany: Wto 18 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

A tu zamieszczam schemat perspektywy w ikonach (nie jest to narysowane przeze mnie... ściągnięte z jakiejś strony)

http://freezenet.pl/~luchowski/fileupload/uploads/perspektywa

Ostatnio zmieniony przez Nie ma mnie dnia Wto 18 Lis, 2003, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Wto 18 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

VIV nie mogę otworzyć..........
brakuje literki "S"
ma być uploads
Powrót do góry
Nie ma mnie
Gość

dzięki już działa Very Happy
Powrót do góry
Nie ma mnie
Gość

PostWysłany: Czw 20 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

cd....

Jeszcze jedna ważna uwaga deskę przed przyklejeniem płótna smarujemy zaprawą klejowo-kredową... i tą samę zaprawę warstwami nakłada się na płótno

Gdy już przygotujemy odpowiednio deskę i grunt wyschnie musimy go wygładzić, wypolerować dla uzyskania właściwej powierzchni malarskiej
Przygotowujemy szkic; sceny i postacie w ikonie są przedstawione w uproszczeniu,. Szkic odbijamy na przygotowanym podobraziu ( na zasadzie kalki) i poprawiamy cienkim rylcem aby szkic był bardziej widoczny. Następnie nakładamy złocenia, należy nałożyć też podkład pod wizerunek (sankir), podmalunek pod twarz, szaty nakładany cienkimi warstwami farb, następnie nakładamy warstwami, laserunkowo farby od ciemnej do jasnej. Na koniec robimy kontur wokół nimbu i ramę (jeśli nie ma wgłębienia – arki) wokół ikony – w ciepłych barwach. Ikonę należy podpisać (gdyż to co nie ma imienia – wg Biblii – nie istnieje)... nazwą jest imię tego kogo przedstawia.

Wyczytałam również, że jeden z malujących ikony do złoceń używa cieniutkie i delikatne płatki szlagmetalu - stop miedzi z cyną, przykleja je na nałożoną warstwę żywicy (mixtion)

Kupiłam niedawno klej kostny (stolarski kazeinowy, firmy Dragon) za 10 zł 250g, do złoceń zakupiłam farbę akrylową... ale mam zamiar pokusić się kiedyś na zrobienie tego stopu... chciałabym zrobić sama temperę jajową.... tylko gdzie ja pigmentów będę szukać....
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią 21 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

No ladnie zobaczylam ikony i pomyslam cos dla mnie tylko ze ja o zupelnie innych ikonach myslalam hehehehehe wiecie jakich takich komputerowych ale ja glupia jestem ten komp zawladnal moim zyciem

poomcia
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią 21 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

Vivianko, szkoda, że nie masz płatków złota. A może masz.
Pamiętam, że kiedyś można było to kupić.
Wczesne włoskie obrazy sakralne są pierwszymi przykładami wykorzystywania technik mieszanych.
Artyści stosowali podmalówkę i łączyli powierzchnie pokryte świecącym pigmentem z płatkami złota.
Płytki złota często wtlaczano w gesso, polerowano, a czasami także dodawano drogie kamienie, co podnosilo ich wspaniałość.

VIV, ważne jest przygotowanie gruntu, czyli powierzchni, na którą naklada się pigment.
Czy Ty będziesz łączyła farbę olejną z płatkami złota?
..to by było na wzór dzieła sztuki sakralnej minionych stuleci.
Bardzo dużo płatków złota użyto na aurole w "Madonnie z dzieciątkiem"
.................ale tam jest niesamowita perspektywa.
Urok tej pracy polega na stworzeniu specyficznego nastroju.
VIV, tak chcialabym zobaczyć Twoje płótna, Twoje ikony i wszystko co tworzysz.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Gość

Zazdroszcze wam tych zdolnosci ja posiadam tylko odwtorcze a te mi nawet niezle wychodza ale sama jako takich nie posiadam,Moj tatek pieknie malowal ale dziadek sie nie zgodzil na architekture i tak zostal lekarzem a zdolnosci zaniknely gdzies tam w zyciu.
Ja niestety odziedziczylam po nim tylko liche wloski

poomcia
Powrót do góry
Gość

Pumcia, Ty jeszcze nie wiesz co w Tobie drzemie!!!!
..a przekonasz się jak narysujesz ołówkiem krzeslo- zapraszamy.
Wejdź do galerii i zobacz jakie dziewczyny sa dzielne, chlopaki tez:-))))
Powaznie Poomciu mówię, zwłaszcza, że Twój Tatuś miał zdolnosci w tym kierunku.
Nic nie tracisz.
Zobacz jaka Alinka jest dzielna i pracowita a pisala, że nawet ołówka nie potrafi trzymać:-))))
Jest z nami Anna belferka i tez się dobrze bawi.
Sorry Vivianko, ze się wcisnęłam do Twojego dzialu , zapomnialam się........
a to wszystko przez Poomcię:-)))
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sob 22 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

Jak znajde troszke czasu moze w poniedzialek to sprobuje tylko skad ja wezme model u mnie krzesla w domku nie ma

poomcia
Powrót do góry
Nie ma mnie
Gość

PostWysłany: Pon 24 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

"Sorry Vivianko, ze się wcisnęłam do Twojego dzialu , zapomnialam się........" GRIMMKO - nic nie szkodzi

Jeśli chodzi o zote płatki to sama nie wiem...musiałabym poszukać, czy gdzieś dostanie się takie płatki Question mam zamiar wykonać ten stop miedzi z cyną... a do mojej pierwszej ikony użyję złotego akrylu.. ale oszukaństwo Embarassed
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sob 29 Lis, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

VIVIANKO, mój szwagier odnawia antyki i wysyla za granicę i mówił, że kupowal w Niemczech cale arkusze takich płatków złota. Szczegółów nie znam ale musze z nim kiedyś przy okazji porozmawiac na ten temat.
Powrót do góry
Nie ma mnie
Gość

PostWysłany: Pon 01 Gru, 2003    Temat postu: Re: Pisanie Ikon Zacytuj zaznaczone

ooo to ciekawe... będę musiała podowiadywać tu i tam... Dzięki za informacje GRIMMKO
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> Kultura i sztuka, Wszelkie inne sztu(cz)ki
   -> Malarstwo, Lekcje malarstwa
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: