Jogging o każdej porze roku

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, Ćwiczenia dla lenia
Wersja do drukuZobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Waszka
Mania - decydujące starcie

PostWysłany: Wto 16 Gru, 2003    Temat postu: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

Jogging to jeden z najbardziej efektywnych, prostych i zarazem tanich sposobów na podniesienie formy, zrzucenia kilku kilogramów i umięśnienia ciała. Podczas biegania, nie mniej niż mięśnie nóg, "pracują" tułów i ręce, dlatego na joggingu bardzo skorzystają twój brzuch i ręce, a całe ciało nabierze sprężystości. Dość powiedzieć, że trenerzy i fizykoterapeuci lekkoatletów potrafią z dużą precyzją określić kondycję fizyczną danej osoby na podstawie obserwacji ich ruchów tułowia i rąk podczas chodzenia.

Jeśli twój lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań, abyś zaczęła uprawiać jogging, wystarczy ci para wygodnych butów sportowych, dres i dobrze trzymający piersi sportowy stanik, np. Triaction/Sport Triumpha. Choć kalendarz wskazuje na zimę, jest ona tego roku tak łagodna, że ruch na świeżym powietrzu może dostarczyć więcej przyjemności niż w letnim skwarze. Aby uniknąć zmarznięcia, bądź też przegrzania, ubieraj się na jogging tak, jakbyś to zrobiła, gdyby temperatura na dworze była o 10 stopni wyższa.

Wybierając buty preferuj te, których podeszwa ma podobny do twojej stopy kształt, np. gdy twoja stopa jest wąska i długa, wybieraj wśród butów, o wąskiej i długiej podeszwie. Kierując się tymi kryteriami zwiększasz swoje szanse na dobranie wygodnych butów. Buty to jedyny sprzęt w tym sporcie, na którym nie można oszczędzać i należy go wymieniać w miarę często, średnio co pół roku. Nawet jeśli tego nie widać, w przeciągu tego czasu buty się zużywają, tzn. stają się mniej elastyczne, gorzej amortyzują wstrząsy, w efekcie czego ich użytkownik bardziej obciąża stawy.

Zacznij od 10-15 minutowego joggingu 3 razy w tygodniu. Nie zwiększaj też dystansu, który przemierzasz, o więcej niż 10 % tygodniowo.

Przed rozpoczęciem joggingu, zrób sobie małą rozgrzewkę, co najmniej spaceruj przez kilka minut, a po zakończeniu biegania wróć do domu krokiem spacerowym, by pozwolić swojemu organizmowi powoli się schłodzić.

W trakcie uprawiania joggingu trzymaj głowę prosto, nie spuszczaj wzroku. Unikaj podskakiwania, wyprowadzając ruch z kostek, a nie bioder. Nie spinaj się w ramionach, trzymając je luźno opuszczone. Ciężarem ciała opadaj na piętę, a odbijaj się z palców. I wreszcie najważniejsze, nie forsuj się nadmiernie. Jeśli coś cię zacznie boleć, odłóż bieganie do czasu, kiedy dolegliwość minie. Jogging ma ci przynieść relaks, lepszą sylwetkę i kondycję, a nie kontuzję.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
Kaja
Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Sro 31 Mar, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

Dopiero teraz zauważyłam ten topik Smile Przeczytałam z uwagą, zwłaszcza, że od jakiegos czasu biegam...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
Gość

PostWysłany: Sro 31 Mar, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

Dzieki Czyzyk, ze ja wygrzebalas! Zawiesilam bieganie na kolku, a juz kiedys mi dosc dobrze szlo... Chyba sie skusze, tym bardziej , ze tutaj nikt nie patrzy na biegnacego jak na nie spelna rozumu Very Happy
Dla rownowagi osoba samotnie spacerujaca po osiedlowej ulicy postrzegana jest jako dziwak Rolling Eyes Chwala bozi, ze mam pieska Wink
Powrót do góry
Kaja
Mam manię!
Mam manię!

No to do dzieła Alinko Smile Ja kiedyś poprostu nienawidziłam biegania, ale... czasy się zmieniają. Latem mam rolki, zimą czasami narty lub łyżwy, a na porę przejściową nie miałam nic. Bieganie ma ogromną zaletę- jest kompletnie za darmo Very Happy Poprostu zakładasz adidasy i dres i wychodzisz z domu...
Przyznam, że początki miałam trudne, ale teraz jest juz nieźle i... chyba nawet zacznę to lubić Wink
Powrót do góry
kwaczka
Do zmaniowania jeden krok...

ja też... chodź kondycja taka sobie, teraz po przerwie zimowej zaczęłam i cieżko oj oj ciężko
Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Pią 02 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

Nikt nie mówił, że lekko będzie Laughing
Powrót do góry
kwaczka

PostWysłany: Pią 02 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

wiem ale po pewnym czasie jak siewpada w nałóg.... to potem się biegnie i biegnie

ja jeszcze biorę walkmana (mam jedne spodnie z super kieszeniami, że nic mi nie skacze) więc jest OK Wink

czyżyku to kiedy biegniemy razem????

Od poniedzialku zaczynam. Trzymajcie kciuki , bo kondycja u mnie pod zdechlym Azorkiem, ale kiedys trzeba zaczac Very Happy
Zazdroszcze tych rolek, lyżew i nart. Jam ci w tych tematach niekumata Sad
Powrót do góry
kwaczka

Ala ja też dopiero wpowijakach w tym roku jeśli chodzi o bieganie,naszczęście pogoda juz całkiem całkiem więc do biegu gotowi.................... Wink

a u mnie caly tydzien pod wscieklym Azorkiem... Zimno, deszcz, wiatr, a wczoraj wieczorem dmuchnelo sniegiem nawet... No i moimi jelitkami dmuchalo jak diabli, i do tego "zoltym deszczem"... I grzmialo do srodka straszliwie Mr. Green
Mam nadzieje, ze od poniedzialku zaczne , chociaz buty i dres zaloze i wyjde... ile pobiegne? Kilka metrow? Ale od czegos trzeba zaczac Rolling Eyes
Powrót do góry
Kaja
Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Sob 03 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

Ala, dam ci jedną radę- jeśli pozwolisz Wink Na początek musi to być marszobieg. Biegniesz kilkanaście metrów (aż ci w uszach zadudni Very Happy ) i dalej idziesz, aż ci się oddech uspokoi. Później znów biegniesz i tak na przemian, ale nie dłużej niż 10 min na początek. Zakończ to truchtanie dłuższym spacerkiem. No i nie podchodź do tego zbyt ambicjonalnie, tzn. "Jak to? Ja nie dam rady???", bo szybko narobisz sobie zakwasów i się zniechęcisz. Lepiej nawet 5 min ale codziennie, niż raz na dwa tygodnie Smile

Kwaczka, ja staram się teraz biegać codziennie, na czczo (wtedy organizm spala tłuszcz, a nie to, co jest łatwiej dostępne, czyli nasz posiłek). Ale do niczego się nie zmuszam. Dzisiaj pojechałam do lasu, pobiegałam zaledwie 5 minut i... kolejną godzinę tylko spacerowałam. Poprostu jakaś słaba dzisiaj byłam. Ale spacer też dobry Smile No to kiedy się przyłączysz?
Dzisiaj po raz pierwszy byliśmy na rolkach. Po raz pierwszy też jeździł z nami mój mężo Very Happy Namówiłam go, żeby sobie role kupił i jest BARDZO zadowolony. Jutro też idziemy!
Acha, podam linka do takiej stronki o bieganiu- jest tam parę ciekawostek.

http://www.bieganie.pl/zacznij/index.html
Powrót do góry
Kaja
Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Sro 07 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

No i co? wymiękłyście koleżanki? Wink
Powrót do góry
Waszka

PostWysłany: Sro 07 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

Czyżyk, ja zaczynam w maju, na działce Smile tu nie mam ochoty wdychać więcej i głębiej spalin
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
kwaczka

czyżyku biegam biegam.... czasami nie mam ochoty więc wybiegne tylko z klatki i po 5 minutach dalej idę na spacer a czasami idzie mi całkiem dobrze,
biegam wieczorem, bo rano byłoby stanowczo za rano Smile

czyzyczku kochany!
Do twojej rady dostosuje sie napewno Very Happy Moj organizm jest tak rozleniwiony kilkuletnim nicnierobieniem, ze inaczej byc nie moze Mr. Green
Powrót do góry
kwaczka

PostWysłany: Czw 08 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

no własnie biegacie drogie koleżanki????
Czyżby maniak?
Czyżby maniak?

PostWysłany: Pią 09 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

z tym bieganiem to jest ciezko Embarassed toszke sie nie chce,ale przyszła wiosna wiec trzeba wiecej czasu spedzac na powietrzu Smile Ja po świetach zaczne biegac na działke z łopata Mr. Green ale tak calkiem serio to ruch jest bardzo potrzebny i juz po świetach zaczne pomalutku biegac Very Happy
Kaja
Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Nie 11 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

Ja biegam na przemian z "rolkowaniem", albo czasmi mam tak, jak Kwaczka- biegnę 5 minut i... tracę zapał. Zmieniam więc rytm i spaceruję. Ale ZUPEŁNIE mi to nie przeszkadza Very Happy
Alinka, a ty mi tu śmigaj zaraz do jakiegoś lasku Mr. Green
Dziewczyny, nie odkładajcie tego na później, lepszy nawet spacer niż nic. Do roboty!!!
Powrót do góry
kwaczka

PostWysłany: Nie 11 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

no a po świętach jak znalazł Smile

tak po świętach zdecyowanieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee nażarłam się

Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Sro 14 Kwi, 2004    Temat postu: Re: Jogging o każdej porze roku Zacytuj zaznaczone

jesoo...a jak ja się nafaszerowałam... boje sie zważyć... ale ćwiczę i oszukuję siebie, że to obżarstwo wogóle nie odbije się na mojej wadze Mr. Green
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, Ćwiczenia dla lenia
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: