| Wersja do druku | Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
tataminiakus Maniak zaawansowany

|
Wysłany: Nie 20 Lip, 2008 Temat postu: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
Od razu na początku wyjaśniam, wszystkie zamieszczone poniżej przepisy posiadają kilka cech wspólnych:
1. są niskokaloryczne lub stosunkowo niskokaloryczne (czasem muszę coś usmażyć lub dodać mniej dietetycznych dodatków)
2. są bardzo proste i szybkie do wykonania
3. w swym składzie posiadają większość zalecanych przez diety MM i SB produktów ale odstępstwa się zdarzają
Część I - "Gdy nie ma czasu na gotowanie"
Poniżej produkty które bardzo przydają mi się gdy nie mam czasu czegokolwiek rozsądnego ugotować:
1. Trzy mrożone zupki: brokułowa, jarzynowa i z zielonego groszku.
Wystarczy wyjąć którąś z zamrażalnika podgrzać w rondelku i dodać np. podsmażony na woku i pokrojony w kawałki filet z kurczaka (ortodoksi mogą kuraka ugotować) i doprawić do smaku sosem sojowym, vegetą, chilli, pieprzem (do wyboru). Podawać z jakimiś węglowodanami (pieczywo, makaron, ryż itp.)
2. Makaron gryczany w 5 minut w dodatku smaczny, łatwa do odmierzenia porcja (260 kcal.)
występują też wstążki.
3.Sos do smażenia w woku, niskokaloryczny, szybki w użyciu i na prawdę dający pojęcie o kuchni tajskiej (nie zapominać o czosnku i chilli)
4. Serek homogenizowany który robi często u mnie za przekąskę
bywa niekiedy "rasowany" dodatkiem kilku orzechów włoskich i/lub łyżką otrąb pszennych albo żytnich
Część II - Przepisy:
-----------------------
1. Kasza gryczana ze szpinakiem (III etap SB)
Składniki: tafelka 450 g mrożonego szpinaku (lub ilościowy ekwiwalent innego), 1 szklanka kaszy gryczanej, 4 jaja, 200 ml mleka, łyżka masła, sól.
Jaja gotujemy na twardo. Szpinak tłuczemy na kawałki, rozmrażamy i gotujemy na dużej głębokiej patelni. Można gotować w byle czym ale duża powierzchnia naczynia pozwoli nam kontrolować właściwe redukowanie płynów, a dzięki temu nie będzie konieczne zagęszczanie potrawy zasmażką (wiadomo dieta). Do prawie ugotowanego szpinaku dodajemy mleko, redukujemy nadmiar płynu a gdy będzie gotów dodajemy pokrojone niezbyt drobno jaja, masło, sól do smaku i wszystko mieszamy.
W międzyczasie gotujemy kaszę pod przykryciem aż się upruży (1:1 kaszy i wody), wodę solimy.
Proporcje dla 2 osób (1 porcja ok. 600 kcal)
-----------------------------
2.Tarator light - 2 wersje, szybka i na spoko
Oryginalny przepis zawierał w składzie bardzo tłusty i gęsty jogurt bułgarski tu zastąpiony jogurtem znacznie szczuplejszym.
a) tarator na szybko
Składniki: 300ml jogurtu 2,8%, 100g ogórka, 30g orzechów włoskich, 1 łyżka otrąb pszennych (ukłon w stronę zasad prawidłowego żywienia, ale nie obowiązkowo), cukier do smaku (nie koniecznie ale zdecydowanie poprawia smak), sól.
Ogórek kroimy na drobno, wrzucamy do naczynia, solimy aby trochę zmiękł, zalewamy jogurtem dodajemy orzechów, słodzimy, otrębujemy, gotowe.
b) tarator z picianiem się ale bliższy oryginałowi
Składniki: 300ml jogurtu 2,8%, 100g ogórka, 1 łyżka koperku, 30g orzechów włoskich, cukier, sól.
Ogórek i koperek kroimy na drobno, wrzucamy do naczynia, solimy, zalewamy jogurtem, wstawiamy na kilka godz. do lodówki. Orzechy i ew. cukier dodajemy przed podaniem.
Osobiście wolę pierwszą wersję.
Jedna tatamiporcja ok. 400 kcal
Ostatnio zmieniony przez tataminiakus dnia Pon 28 Lip, 2008, w całości zmieniany 9 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
żuczek Mania atakuje!

|
Wysłany: Nie 20 Lip, 2008 Temat postu: Re: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
MAK, masz etat w dziale reklamy Hortexu ?  _________________ do not eat yellow snow  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
Na to nie wpadłem... może dam im linka na forum i... nr konta w banku?
...fakt jest taki, że tylko oni wpadli na pomysł szybkich zupek 100% warzywnych |
|
| Powrót do góry |
|
 |
margitka Maniacus recidivus

|
|
|
| i to całkiem smacznych, bo ja też je lubię:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka Mania - decydujące starcie

|
|
|
tataminiakus
zupki i makaron znam, sosu muszę poszukać  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
Z przepisami zaczekajcie chwilę, bo chcę je wstawić wraz ze zdjęciami a "kruca bomba, mało casu"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
wow, no to zaczekamy A jakże, ale ambitna z Ciebie bestyja  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
żuczek Mania atakuje!

|
|
|
a na wynos zupki robisz?
zamawiam teraz _________________ do not eat yellow snow  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
| żuczek napisał: | a na wynos zupki robisz?
|
Niechętnie... ale wpadnij to ci na miejscu zrobię  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maggie Do zmaniowania jeden krok...

|
Wysłany: Pon 21 Lip, 2008 Temat postu: Re: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
takich zupek to u nas nie widziałam, ale muszę "głębiej" poszukać, bo uwielbiam zupę brokułową (w dawnych czasach niestety tylko z torebki i z grzankami) ale pewnie taka warzywna jest o niebo lepsza a podsmażony kurczaczek zastąpi grzanki, o matko już nie mogę się doczekać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
maggie są, są w inter marche napewno, a nie wiem, pewnie i w innych sklepach też
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maggie Do zmaniowania jeden krok...

|
|
|
Wiesz, jak czegoś nie szukasz, to nie zawsze na wszystko zwrócisz uwagę, a szczególnie ja, jak robię zakupy w zawrotnym tempie, żeby wszystko kupić i mało zapłacić (tzn. nie brać zachcianek i pierdółek, które i tak albo się zepsują, albo nie są mi do niczego potrzebne, ale decyzją chwili wpadają do koszyka ) więc na następnych zakupach, tzn. dzisiaj będę szukać zupek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
enne Już tylko mania

Płeć:  Dołączył: 23 Mar 2003 Posty: 4273 Skąd: zza wielkiej wody ;)
|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2008 Temat postu: Re: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
| Cytat: | | ...fakt jest taki, że tylko oni wpadli na pomysł szybkich zupek 100% warzywnych |
widzialam u siebie w sklepie hortex w kartonach - nie wiecie jak duza jest roznica pomiedzy torebkowymi a kartonowymi wydaniami ? _________________ “You’ve got to start slow to go fast”
“Being fit is choice! It’s up to you to make it happen.” |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto 22 Lip, 2008 Temat postu: Re: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
| nie zwracałam uwagi na kartony, choć gdzieś tam w przelocie mi mignęło. W składzie tych mrożonych są tylko warzywa, nic więcej, żadnych dodatków, nie wiem jak z kartonami |
|
| Powrót do góry |
|
 |
enne Już tylko mania

|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 Temat postu: Re: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
oooooooo to te w torebkach sa mrozone Nie wiedzialam  _________________ “You’ve got to start slow to go fast”
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 Temat postu: Re: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
na kamień  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pią 25 Lip, 2008 Temat postu: Re: Tataminiakusa kącik kulinarny |
|
|
1. Kasza gryczana ze szpinakiem (III etap SB)
Składniki: tafelka 450 g mrożonego szpinaku (lub ilościowy ekwiwalent innego), 1 szklanka kaszy gryczanej, 4 jaja, 200 ml mleka, łyżka masła, sól.
Jaja gotujemy na twardo. Szpinak tłuczemy na kawałki, rozmrażamy i gotujemy na dużej głębokiej patelni. Można gotować w byle czym ale duża powierzchnia naczynia pozwoli nam kontrolować właściwe redukowanie płynów, a dzięki temu nie będzie konieczne zagęszczanie potrawy zasmażką (wiadomo dieta). Do prawie ugotowanego szpinaku dodajemy mleko, redukujemy nadmiar płynu a gdy będzie gotów dodajemy pokrojone niezbyt drobno jaja, masło, sól do smaku i wszystko mieszamy.
W międzyczasie gotujemy kaszę pod przykryciem aż się upruży (1:1 kaszy i wody), wodę solimy.
Proporcje dla 2 osób (1 porcja ok. 600 kcal)
*) ten i wszystkie pozostałe przepisy, dla wygody, umieściłem także w pierwszym poście.
Ostatnio zmieniony przez tataminiakus dnia Sob 26 Lip, 2008, w całości zmieniany 3 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
enne Już tylko mania

|
|
|
jejciu taka porcyjke to ja bym na 2 razy jadla  _________________ “You’ve got to start slow to go fast”
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
| enne napisał: | jejciu taka porcyjke to ja bym na 2 razy jadla  |
Żeby było jasne, na obiadek to wszystko ...zupki ani deseru nie dostaniesz  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
enne Już tylko mania

|
|
|
wszystko pieknie tyle ze dla mojego zoladka to i tak ogromna porcyjka - podejrzewam ze jeszcze 2/3 bym wcisnela ale ani ciut ciut wiecej - zoladek mi sie obkurczyl .... W moim wypadku jest to akurat dobry sign bo byl czas kiedy potrafilabym 2 takie porcje na raz wrabac  _________________ “You’ve got to start slow to go fast”
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|