Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, Przepisy i diety dla super kobiety
Wersja do drukuZobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Czw 13 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

SIMPLYME, ja widze tylko bialka wlasnie...
Mania - decydujące starcie

PostWysłany: Czw 13 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

ano rzeczywiscie Smile w takim razie Cie nie powiem czemu dwufazowy.. Moze za duzo cukrow jednak w jednym miejscu? Tak czy inaczej dla mnie przepis brzmi b. rozsadnie. Satti : dwufazowy oznacza tyle ze nie schudniemy od niego, ale i nie przytyjemy Smile Jak na ciasto to juz niezle?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

Laughing hihihi niezle Wink biorac pod uwage, ze to ciasto trzeba jesszcze gdzies w diete wcisnac, bo nie mozna dodatkowo sobie posilku w stylu - godzina po obiedzie... w dodatku takie wegle...

ja chyba jesli juz, to tluszczowy sernik (bez bialek taka bladzizna jakas...) i to max. z 1 kostki twarogu Laughing

ide poszukac przepisow z soczewica Cool

Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Pią 14 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

Mam pytanie - czy nalesniki z mąki pp, chudego sera, mlekiem chudym, odrobbina sody i jablkami z fruktoza beda mm?
Taki przepis sobie wymyslilam - chyba ok?

PostWysłany: Pią 14 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

OK Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Nie 16 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

Dzis zrobilam takie nalesniki:

- bialko 1 jaja
- troche mleka 1,5 %
- niewidzialna ilosc sody oczyszczonej
- 4 wkrojone na malutkie paseczki suszone morele
- szczypta fruktozy
- szczypta soli
- 2 czubate lyzki maki pp (mieszalam zytnia i pszenna)

smazone na oliwie - wyszly mi 3 placuszki takie (balam sie smazyc za rzadkie i duze, ale widze, ze tez by wyszly - wtedy dodac wiecej mleka)

podalam z twarogiem i dzemem wisniowym Dietto (pycha, same owoce, juz odrobinka wystarczy do dodania smaku)

(do tego jadlam jeszcze warzywa - polecam dodawac do kazdego posilku Very Happy )

Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Nie 23 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

Wspanialy przepis na kurczaka po libansku znajdziecie TUTAJ (uwaga, sa tez zdjecia krok po kroku Smile

Pyyyyycha, choc polecam mniej czosnku do sosu (lub dodanie tartego ogorka), nie uzylam curry bo nie mam, a marynowanie trwalo pol godziny.

Salatke zrobilam z lodowej salay, marchwii, oliwy i cytrynu + koperek - bardzo pasuje. Rewelacyjne danie, czuje sie czlowiek jak w Sfinxie czy jakos tak Wink

PostWysłany: Pon 24 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

łazanki MM Laughing

30 dag kapusty kiszonej,
paczka szuszonych podgrzybków,
20 dag pieczarek,
dwie duże cebule
pieprz, sól, ziele listek, koncentrat
oliwa
Łazanki durum ugotowane al dente ( ja używam lubelli)

kapustę kiszoną pokroić, ugotować z zielem i listkiem, odsączyć do prawie sucha
grzybki opłukać i gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie ( ja gotuję 30-40 min)
grzybki, pieczarki i cebulę posiekać, obsmazyć na oliwie, posolić, dodać do tego ugotowaną kapustę, chlapnąć pomidorami.... dodać łazanki, wymieszać......

danie świetnie się zamraża Very HappyVery Happy

dobrze jest pierw przygotować farsz i dodać do niego łazanki od razu po ugotowaniu - podgrzewanie ich podnosi index. Farsz jest też super w naleśniku mm Very Happy
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pon 24 Kwi, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

tak sobie myslę, zeby zaznaczać czy to I czy II faza dla tych mniej zorientowanych i błądzących
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

ruda, slusznie Smile
choc mysle, ze wiekszosc przepisow jest na faze I

ja innych nie zamieszczalam

Mam manię!
Mam manię!

PostWysłany: Sro 31 Maj, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

Naleśniki twarogowe I Faza
przepis skopiowany z FDZ

"Połączyłam 2 przepisy na placki twarogowe z ciastem naleśnikowym

Co potrzebne:
- mąka pp np. pszenna 2000 (nie patrzyc termin bo to stara torebka tylko n)
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka np. 1,5%
- 2 białka
- kostka twarogu chudego (ja miałam tylko 200g)
- sól
jeśli ktos lubi na slodko to dodac fruktozy i aromatu

ubic troszke 2 białka widelcem
wrzucic kostke twarogu, pogniesc go widelcem
wymieszac z mlekiem i woda
posolic (tak pol plaskiej łyzeczki)
sypnac mąki
cisto ma miec konsystencje gęstego ciasta nalesnikowego (nie lejący)
jakby sie sypnelo za duzo mąki to dolac ciut mleka
z tej ilosci wyszly 3 nalesniki o srednicy ~15cm i 3 nalesniki ~20cm
maźnąć patelnie oliwą lub nie
nalozyc mala chochelka ciasto i rozmazac
smazyc na wolnym ogniu ale nie najmniejszym
jak sie nalesnik z wierzchu zetnie
to znaczy ze dobry i mozna przwrócic (koniecznie przewracac łopatka bo w skutek dodania wody gazowanej i ubicia białek sa puszyste)
trzymac tylko chwilke i na talerz
smarujemy czym lubimy (ciasto nie jest na słodko)
ja posmarowałam powidłami wlasnej roboty wiec kwaskowe, zlozylam na pół i na wierz dalam jogobelle brzoskwiniowa pomieszna z jogurtem naturalnym
dla mnie PYSZNE i wiecej białka niz w zwyłych nalesnikach "

Podoba mi sie, wiec pewnie wyprobuje ktoregos dnia na sniadanie. Dam znac, jak wyszly.

[ Dodano: Pią Cze 09, 2006 15:57:39 ]

Dziewczyny, dzisiaj wymyslilam cos pysznego, wiec dziele sie z wami przepisem Smile

Placuszki z warzywami, faza I

-ok. cwiartki mlodej kapusty
-pol czerwonej papryki
-ok. 2 lyzki platkow (owsianych, jeczmiennych, zytnich)
-"chlupek" chudego mleka
-bialko jajka
-maka razowa (ilosc na oko)
-sol, pieprz, siekany czosnek, jakies ziolka typu natka, koperek (ja dalam to i to)

sosik: duzy pomidor pokrojony w mala kosteczke, dwa zabki czosnku, lyzka oliwy, "chlupek" chudego mleka.

Placuszki: w misce zalac platki odrobina goracej wody. Kapuste posiekac, jak łazanki i obgotowac krociutko w slonej wodzie. Odcedzic i wystudzic. Papryke posiekac w drobna kostke, dodac do platkow. Dodac bialko, mleko, wymieszac i powolutku dodawac make. Dodac jej tyle, zeby ciasto mialo konsystencje, jak na racuszki. Dodac kapuste, czosnek, ziola, przyprawy- dobrze wymieszac i zostawic na pare minut.

W tym czasie zrobic sos:
W rondelku rozgrzac oliwe, dodac czosnek, chwilke podsmazyc i dodac pomidory. Krotko dusic (do odparowania plynu). Dodac przyprawy (ja przyprawilam na ostro). Dodac troszke mleka i gotowe.

Placuszki (wyjdzie ok. 6 sztuk, srednicy ok. 7 cm) nakladac na bardzo mocno rozgrzana, sucha patelnie (teflon oczywista Wink) i szybko obsmazyc z obu stron. Pozniej dodac troche oliwy i poobracac w niej placki. Zmniejszyc gaz i dopiec.

Przed podaniem polozyc na kazdym placku troche sosiku i posypac zielenina.

Sa poprostu mniami Wink

[ Dodano: Pią Cze 09, 2006 16:03:16 ]

Przyszlo mi na mysl, ze mozna zamiast kapusty dac rozyczki kalafiora, albo brokula, kostki cukinii, obgotowana fasolke, szpinak... Mozliwosci sa niemal nieograniczone Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
Wirtualna
Już wiem, czym jest mania!
Już wiem, czym jest mania!

PostWysłany: Nie 11 Cze, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

satti napisał:
nalesniki:

- bialko 1 jaja
- troche mleka 1,5 %
- niewidzialna ilosc sody oczyszczonej
- 4 wkrojone na malutkie paseczki suszone morele
- szczypta fruktozy
- szczypta soli
- 2 czubate lyzki maki pp (mieszalam zytnia i pszenna)

POLECAM!!!
Dziś wypróbowałam, bo nie miałam koncepcji na śniadanie.
I zrobiłam je na mące pszennej graham, bez cukru wcale - i wyszły!!!! I są pyszne!!!!
(trochę więcej moreli wkroiłam tylko Embarassed )
Potem nałożyłam na to plaster sera białego 0% i pokrojone truskawki i posypałam ździebko fruktozą Very Happy Very Happy Very Happy

Zjadłam 3 takie placki, w sumie zajęły cały duży talerz.
To pewnie za dużo? Rolling Eyes Embarassed
I sałatka oczywiście.

-7
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Zobacz prywatną galerię zdjęć autora
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Nie 11 Cze, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

Wirtualna, ciesze sie, ze smakowalo Smile
ja tez robie juz bez fruktozy, w ogole bez bialka tez i dale maslanke, bo mleko chude specjalnie musialabym kupowac i mi sie psulo potem

ja zjadam 2 grube placki, ale bywa, ze i 3 - dzis tez z twarogiem i truskawkami i bylam pełniutka

PostWysłany: Sob 17 Cze, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

A ja mam do Was prosbe o przepisy na rzeczy na zimno ( tzn takie bez gotowania), ale niezbyt weglowodanowe, z MM sie chyba dlugo jeszecze nie zaprzyjaznie, ale jesli chce schudnac musze ograniczyc weglowodany, a nie mam pomyslu zuplenie co w zamian, bo jak czytam etykietki to sa one wszedzie Rolling Eyes
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Sob 17 Cze, 2006    Temat postu: Re: Montigniac - przepisy czyli jak sie najesc i nie przytyc Zacytuj zaznaczone

Bez gotowania, czy moga byc juz ugotowane i do zabrania gdzies? Np. salatka z kurczakiem na zimno?

satti napisał:
Np. salatka z kurczakiem na zimno

Za jakis czas tak, chociaz ja nie bardzo lubie miesko na zimno, ale najlepiej wogole bez gotowania.

satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

To mi do glowy przychodza tylko salatki i chlodniczki na maslance...
Wprawny maniak
Wprawny maniak

no mnie tez- bo tak zupeln ie bez gotowania to nie ma zbyt wielu mozliwosci.. roznej masci salatki warzywne do tego maslanka.
Ale przeciez nie wymaga zbyt wiele pracy ugotowanie dzikiego ryzu czy makaronu pp do tego roznej masci siweze warzywka ( ugotowane jak brokuly czy kalafior tez przeciez moga byc) oliwa przyprawy i juz gotowe. sosik winegret i styka.
Albo - tak bez gotowania wpadlo mi do glowy jeszcze cos- widzialam to u nigelli ale trzeba bedzie trochu pominac.

Papryka z serem feta i migdałami

Składniki:
- 8 czerwonych lub zielonych papryk albo oba rodzaje
- 110 g sera feta
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek Extra Virgin
- 1/3 filiżanki migdałów blanszowanych lub w płatkach
- 2 łyżki świeżo siekanej pietruszki

Przygotowanie:
Podgrzewamy piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Następnie umieszczamy papryki na niższym poziomie. Kiedy skóra zrobi się czarna i pojawią się na niej pęcherzyki, papryki obracamy. Chcemy je opalić z każdej strony. Możemy to samo osiągnąć nad kuchenką, trzymając je na długim widelcu nad palnikiem. Jednak, delikatnie mówiąc, może to być troszkę męczące. Kiedy papryki są już czarne i przypalone, umieszczamy je w dużej misce i natychmiast przykrywamy przezroczystą folią. Zostawiamy je tak na 10-20 minut.
Papryki odkrywamy i po jednej obieramy i drylujemy. Nie przejmujcie się, jeśli zostanie odrobina skóry lub nasion. Tniemy na szerokie paski i układamy na dużym talerzu. Posypujemy serem feta i wyciskamy sok z cytryny, a następnie skrapiamy oliwą. Na koniec posypujemy migdałami i pietruszką.
[B]
Pominac trzeba migdaly
a zamiast fety mozna dodac jaki kolwiek serek mniej tlusty.
zreszta jak pisalas nie jestem na mm - potrzebujesz tylko cztegos szybkiego ale tez dietetycznego w miare z mala iloscia weglowodanow.,
Wiesz co baby- ja jeszcze pomysle.. nie wiem dlaczego zasugerowalam sie sama soba ze tez potrzebujesz mmowe przepisy.,-) znajde cos napewno to dam znac:-)

satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

Ja bardzo lubie sery z salatkami, nawet z majonezem, do tego jeszcze jajo.. w ogole salatki to tak szerokie pojecie...
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

A ryba po grecku lub wariacje na jej temat?
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, Przepisy i diety dla super kobiety
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12  Następny
Strona 10 z 12

Skocz do: