Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.)

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, Przepisy i diety dla super kobiety
Wersja do drukuZobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość

PostWysłany: Czw 12 Cze, 2003    Temat postu: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Proonuję "DIETĘ NAJLEPSZEJ SZANSY", która znajduje się w serii poradników dla matek i ojców autorstwa: A. Eisenberg, H.E. Murkoff, S.E Hathaway B.S.N.

"CODZIENNA DWUNASTKA" MATEK KARMIĄCYCH i KOBIET PO PORODZIE

Białka: 3 porcje dzennie jeśli karmisz, 2 jeśli nie

jedna porcja (odpowiada 20-25g białka):
chude mleko 2-2,5 kubka
chudy jogurt 1,5 kubka
chudy twaróg 150g
ser żółty 100g
jajka 2
białka 5
ryby, mięsa lub drobiu 100g
masło orzechowe 5-6 łyżek
warzywa strączkowe i zboża* porcja

*połaczenie roślin strączkowych:
soczewica, groch, soja, fasola mung, lima lub czerwona 6 łyżek
zielony groszek kubek
tofu 100g
fasola kubek

z produktami zbożowymi:
makaron sojowy 60g
kiełki 3 łyżki
płatki owsiane 2/3 kubka
brązowy ryż, kasza gryczana lub proso 1 i 1/3 szklanki
pieczywo ciemne 4 kromki

Produkty zawierające witaminę C: 2 porcje

jedna porcja (odpowiada 40-50 mg wit. C):
truskawki 100g
melon 1/4 małego
grejpfrut 1/2
pomarańcza
sok z owoców cytrusowych 0,5-0,75 kubka
kiwi 1/2
brokuły lub kalafior 150g
kapusta biała lub włoska 200g
papryka zielona 1/2 lub czerwona 1/3
pomidor 2 małe
sok pomidorowy szklanka

Wapń: 5 porcji jeśli karmisz, 3 jeśli nie

jedna porcja (odpowiada 300mg wapnia):
żółty ser 50g
mleko chude szklanka
twaróg chudy 200g
kapusta biała lub włoska 200g
łosoś lub sardynki z puszki 100g

Zielone warzywa i żółte warzywa i owoce: 3 porcje jeśli karmisz,
2 jeśli nie

jedna porcja (1500-2000 JU wit. A):
morele 2
melon niewielki kawałek
brzoskwinia
brokuły 100g
marchewka 1/2
zielone warzywa gotowane 100g
dynia gotowana 1 łyżka
pomidor 1 duży
papryka 1/2 czerwonej

Inne owoce i warzywa: 1-2 porcje

jedna porcja:
jabłko, gruszka, banan lub brzoskwinia 1
wiśnie lub winogrona 100g
ananas 1 plaster
arbuz 100g
daktyle 5
figi 3
rodzynki 50g
szparagi 5
kiełki fasoli 100g
cebula 100g
zielony groszek 50g
ziemniak 1 mały
sałata 1/4 główki
grzyby 50g

Węglowodany złożone: 4-5 porcji jeśli karmisz 4- jeśli nie

jedna porcja:
brązowy ryż, kasza jaglana lub gryczana 1/2 szklanki po ugotowaniu
kukurydza 50g świeżych ziaren
skiełkowane ziarna pszenicy 2 łyżki
otręby 2 łyżki
razowy chleb 1 kromka
grachamka 1/2
soczewica fasola lub groch 1/2 kubka
popcorn 2 kubki

UWAGA! Wegetarianki nie powinny traktować dziennych racji węglowodanowych jako pokrywających zapotrzebowanie na białko.

Produkty tłuste: jeśli jesz niskokalorycznie 1-2 porcje dziennie

jedna porcja (14-17g):
oliwa z oliwek, masło, majonez 1 łyżka
awokado 1/2
ser topiony tłusty 2 łyżki
ser szwajcarcki, cheddar, mozarella 57g
ser niskotłuszczowy 85g
ser śmietankowy 2 łyśki stołowe
śmietana kwaśna 4 łyżki
kremówka 2 łyżki
orzechy laskowe, ziemne lub włoskie 3 łyżki
avocado 1/2

Uwagi:

- Kubek to 0,55 litra
- białko zawarte w porcjach wapniowych jest wliczane do bilansu dnia
- należy kontrolować wagę i dostosować dietę do siebie

Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pon 16 Cze, 2003, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Czw 12 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Wow, mam pytanko, ile się na tym chudnie na miesiąc?

PostWysłany: Czw 12 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

To nie jest dieta odchudzająca, ale powinno się chudnąć do 2 kg na miesiąc. Natomiast jest to dieta zapewniająca opymalne odżywianie matce i dziecku. Jak sama nazwa wskazuje jest to "dieta najlepszej szansy". Właściwie została wymyślona dla kobiet w ciąży a to jest jej wersja dostosowana do potrzeb karmiących. Niestety w ciąży z niej nie korzystałam bo do 6 miesiąca wymiotowałam nawet wodę a potem to o niej zapomniałam i dopiero teraz mi się przyomniała i to ze względu na dziecko bo w książce "Pierwszy rok życia dziecka" jest też wariant dla roczniaków. Trzeba się stale ważyć i ewentualnie obcinać po porcji ja uważam, że na pierwszy odstrzał powinny pójść tłuszcze, węglowodany i myślę, że na początek to wystarczy.
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

Przyznam że dzis nie byłam bardzo głodna i do obiadu, który mam ok. 16:30 - 17 - tej, wypiłam ponad 2 litry płynów i zjadłam jogurt z dużą ilością muesli... wiem, ze to za mało... ale tak mnie naszło a poza tym miałam tyle obowiazków że nie było czasu nic zjeść...

PostWysłany: Pią 13 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Ja to dopiero nabroiłam.

Na śniadanie 1/2 bułki (białej!) z serem Toska z szynką.

Potem lodzik Krówka (była u mnie Mama to ona tak na mnie działa).

Na obiadek gołąbek na szczęście bez sosu.

Potem truskawy ze śmietaną (!!!). Co prawda dużo truskawek z łyżką śmietany z fruktozą (truskawki jeszcze nie są zjadliwe same).

Kolacja (niestety o 22 bo mało dopiero wtedy zasnęła) to bułka z mała ilością pasztetówki (też Mama).

Teraz najgorsze: Maca przez cały film (tego udało mi się uniknąć przez ostatni miesiąc, ale okazało się,że tylko dlatego, że nie kupowałam, uwielbiam sobie coś chrupać i nie wiem co gorsze paluszki czy maca?)

Musli zero!!!

Nie mówiąc już o odpowiedniej ilości białka i tych tam. Pocieszam się tylko tym, że postanowiłam przejść na dietę najlepszej szansy od poniedziałku i mam nadzieję wytrwać.

Pozdrawiam, Monika
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią 13 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Ja kocham gołąbki i pierogi ruskie ...
Powrót do góry
Gość

Wypiłam 1/2 litra Coli. Buuu.... teraz dopiero sobie uświadomiłam, że to obrzydliwoe puste kalorie niby tylko 200 sztuk ale całe z przetworzonych węglowodanów. Może to metoda tak sobie obrzydzać niedobre jedzenie, może następnym razem zastanowię się jak się gnę po Coca Colę.

Widzę Satti, że mamy swój topik. Czyżby nie było więcej karmiących mam? Poza tym to co tam na początku napisałam jest po prostu zdrowym stylem odżywiania się i niekarmiące kobiety też mogą się tak żywić (opcja " jeśli nie").

Idę gotować obiadek. Tzn. młode ziemniaczki i kalafiorka, bo na dzisiaj mama mi wczoraj przyniosła pulpety (choć to dietetyczne, tylko jak ja to zgrzeję? Marcinowi na maśle ale sobie?) A propos czy Ty też gotujesz kalafiorka z solą i cukrem? Moja mama tak gotuje (pycha), brukselkę i fasolkę też.

Weekend przed nami, chyba będę przy kompie dopiero w niedzielę wieczorkiem. Do miłego.
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

Fasolkę tak... ale generalnie dla mnie w dosc wczesnym karmieniu fasolka, kalafior i brukselka nie są wskazane, choć kalafior juz próbowałam...
coca - cola absolutnie nie... samo świństwo (a jakie pyszne) ale zacznijmy od tego, ze nie piję nic gazowanego juz prawie od roku (z malutkimi wyjątkami)

Może jesteśmy tu jedyne? ale ktoś moze skorzysta/dołączy? Mrau nie karmi piresią, niestety nie moze... nie wiem, czy jeszcze ktoś ma takiego maluszka...

PostWysłany: Nie 15 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

O tę fasolkę, kalafior i brukselkę to pyatałam tak generalnie, czy dodajesz cukier.
Jeśli chodzi o maluszka to rzeczywiście jeszcze musisz trochę pouważać na to co jesz.

Ja jutro zaczynam "dwunastkę najlepszej szansy" tylko, że w lodówce pustka po weekendzie i nie wiem co zjem na śniadanie. Nawet mleko do musli wyssałam do ostatniej kropli. Może jajeczko na miękko?

O już dzisiaj zaczynam bo jest 5 po dwunastej. Idę sipać.
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Pon 16 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

hihihi i jak? ja dziś nieciekawie, musli się skończyło Sad owoce też a ja jakaś taka ciężka dziś... a do tego boję się że tracę pokarm Sad

PostWysłany: Pon 16 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Hej! U mnie też krucho ze zdrowym jedzonkiem.

Wiesz ja nigdy tego nie potrzebowałam bo mialam za dużo pokarmu, ale są ziołowe herbatki mlekopędne. Polecam Ci raczej te zaparzane, a nie granulaty. Trzymam za was kciuki.
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

Chyba poszukam.. kiedyś piłam granulowaną, ale jest za droga... a naprawdę się zaczynam martwić, mały coraz dłużej je... a upałów teraz nie ma... za dwa dni ważenie, zobaczymy...

dziś pół dnia niemal głodowo, pół obficie... i tak codziennie, zdecydowanie wolę jeść pod wieczór...

Niestety mam to samo. Ja większość jedzenia najchętniej bym jadła między 20 a 24, a tłuszczyk aż sie trzęsie z radości ...
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

no ja nieco wczesniej, aż tak późno to nie... ale tak od 16 - tej do 20 - tej... kumulacja Sad

Podsumowałam to co zjadłam i oczywiście wszystkie złe (białko, tłuszcze, węglowodany) już wykorzystałam a warzywa i owoce czekają. Ratują mnie tylko truskawki.
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Wto 17 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

dzis jest strasznie... slabo mi...

PostWysłany: Sro 18 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Coś z tą dietą jest nie tak. Może idea słuszna, ale widziałaś kiedyś kogoś kto by wypijał 1 i 1/2 l chudego jogurtu? I to dopiero 1 porcja białka, a jak wypiję szklankę to będę miała 1/6 porcji i w ogóle ogólnie zniechęcona jestem. Postanowiłam, że na razie będę ściśle przestrzegać pór posiłków i zobaczymy jakie to da efekty. Wracam do mojego musli na śniadanie. Idę sobie zrobić i na spacerek!
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Sro 25 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Cześć!
Nie było mnie tydzień. Znowu byłam u teściowej. Jak się domyślasz z diety nici. O dziwo schudłam 2 kg. Nie wiem jak to się stało?
Jutro moja dzidzia kończy roczek. Znowu będę jeść lody i ciasto!!! Nie potrafię sobie odmówić. Moja mama miała operację i jest jeszcze w szpitalu dlatego czas imprez roczkowych przeciągnie się do końca przyszłego tygodnia i nie mam co marzyć o diecie. Dam sobie spokój z tą dietą najlepszej szansy. Mam dietę mleczną dla kobiet które chcą zajść w ciążę. Stosuje się ją jeden dzień w tygodniu i przez miesiąc chudnie się nasze 2 kg. Myślę, że będzie bezpieczna dla mojej Izki.
Powrót do góry
satti
Maniacus recidivus
Maniacus recidivus

PostWysłany: Czw 26 Cze, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

wow... mnie też trochę nie było.. a tym jogurtem masz rację... fakt... a może to chodziło o opakowania... nie no przesada Sad
nie mam wagi, ale czuję, ze już nie chudnę... może nogi trochę.. ale w pasie raczej nie (spodnie nie kłamią hihi) niestety jest to skutek tego, ze wiele rzeczy już pochłaniam, własnie m. in. lody i ciasto... nie jem tylko smoażonego, wiatropędnych (wbrew pozorom jest tego pełno) i super ciężkich rzeczy...

PostWysłany: Pon 07 Lip, 2003    Temat postu: Re: Diety dla karmiących (dwunastka, mleczna itp.) Zacytuj zaznaczone

Co ta za mleczna dieta? Mozesz przyblizyc Gundula? W ciążę raczej zajść nie chcę......ale mleczna dietka mnie ciekawi
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Mania Strona Główna
   -> O człowieku, Coś dla ciała
   -> Coś dla cia?a, Kilo-Mania
   -> Kilo-Mania, Przepisy i diety dla super kobiety
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: