| Wersja do druku | Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Kaja Mam manię!

|
Wysłany: Nie 09 Paź, 2005 Temat postu: Ocet jablkowy dla zdrowia i figury |
|
|
Tekst zamieszczony przez Pszczolke, przeniesiony z innego watku
czyzyk
A tu o occie jabłkowym i jak go zrobić.
Magiczny ocet jabłkowy
Od dawna znane są jego niezwykłe właściwości lecznicze i odchudzające. W poradnikach alternatywnego leczenia można znaleźć kuracje octowe, stosowane przy grzybicy, chorobie lokomocyjnej, kaszlu, zapaleniu stawów, trądziku. Zwolennicy magicznych właściwości octu jabłkowego zaś twierdzą, że lista chorób, przy których pomocna jest terapia octowa, zaczyna się na literę B (bezsenność), a kończy na Z (zęby, zgaga).
Nie ma naukowego potwierdzenia, że ocet jabłkowy rzeczywiście pomaga na wszelkie dolegliwości, nie ulega jednak wątpliwości, że dodanie octu jabłkowego do mięsa sprawia, że zawarte w nim składniki odżywcze są lepiej przyswajalne, że jest on wspaniałym i tanim środkiem dietetycznym przyspieszającym spalanie tłuszczów. Ponadto: oczyszcza organizm z zastarzałych złogów, poprawia trawienie i wchłanianie żelaza, hamuje apetyt.
W medycynie ludowej jest powszechnie stosowany przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość potasu. Powinny go więc stosować zwłaszcza osoby, u których występuje niedobór tego pierwiastka. Można to rozpoznać po następujących objawach: osłabienie pamięci, wrażliwość na zimno, podatność stóp na odciski, skłonność do zaparć, podatność na przeziębienie, częste swędzenie skóry, psucie zębów, występowanie pryszczy, drgawki powiek, kurcze mięśni nóg w nocy, bezsenność, bóle w stawach.
Potas odgrywa ogromnie ważną rolę w organizmie. Jest niezbędny dzieciom do wzrostu, opóźnia stwardnienie naczyń krwionośnych, a więc przeciwdziała procesom miażdżycowym, działania antyseptycznie. Ludzie starsi potrzebują dwukrotnie więcej potasu niż młodsi. Ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom.
Od niedawna ocet jabłkowy można kupować w butelkach o pojemności 200-250 ml (jest produkowany przez krajowe wytwórnie, albo importowany z Niemiec). Nie fałszowany ocet jest oznakowany zielonym liściem ogórka i białym napisem "bio-ocet". Ocet jabłkowy można też przygotować w domu. Podajemy dwa przepisy na jego sporządzenie. Jeden, bardziej pracochłonny, jest starą, oryginalną receptą, drugi - uproszczony.
Przepis prababci
Z umytych jabłek wyciąć zepsute lub robaczywe części, owoce zmiażdżyć lub zetrzeć na tarce. Można zużyć również skórki z jabłek oraz resztki pozostałe podczas sporządzania kompotu. Miazgę tę umieścić w szklanym naczyniu i zalać ciepłą, przegotowaną wodą w ilości pół litra na 0,4 kg miazgi. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, a w celu przyspieszenia fermentacji - do 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego razowego chleba. Odkryte naczynie trzymać w ciepłym miejscu w temp. 20-30oC.
Miazgę należy 2-3 razy dziennie pomieszać drewnianą łyżką, po dziesięciu dniach zlać wszystko do woreczka z gazy. Odciśnięty sok przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku można dodać 50-100 g miodu lub cukru i co jakiś czas mieszać. Potem przykryć naczynie gazą, trzymać w ciepłym miejscu w celu przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji. Jest ona zakończona, gdy płyn się uspokoi i przybierze jasny kolor. W zależności od jakości soku ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po 40-60 dniach. Wtedy przelać go do butelek, wykładając lejek gazą. Butelki szczelnie zakorkować i zalać woskiem lub lakierem, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Uproszczony sposób przygotowania octu
Obierzyny ze zdrowych jabłek włożyć do szklanego naczynia, zalać słodzoną przegotowaną wodą w proporcji jedna łyżka cukru na jedną szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem. Po 3-4 t |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
 |
mrau Ja tu nocuję

Wiek: 36 Płeć:  Dołączył: 26 Mar 2003 Posty: 3180 Skąd: radom
|
Wysłany: Pon 10 Paź, 2005 Temat postu: Re: Ocet jablkowy dla zdrowia i figury |
|
|
nigdy w zyciu sie na to nie narwijcie. ocet wwcale nie jest zdrowy. nawet ten jablkowy. nadmierne kwasy moga zruinowac organizm. generalnei byla to jedna z pierwszych metod odchudzajacych polecanych w latach 60tych. zanim sie zorientowali jakie to szkodliwe mnostwo bab se krzywde tym zrobilo. ani w tabletkach ani w czystej postaci nie ejst to zdrowe. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lusi Wprawny maniak

|
|
|
kiedys załozyłam taki temet(dawno temu ) i ktoś go skasował
mrau, ale tam jest napisane...
czyli kłamstwa same? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
margitka Maniacus recidivus

|
|
|
Ja stosowalam taka kuracje, codziennie rano rozcienczalam ow specyfik w polowie szklanki wody i wypijalam duszkiem. Kupilam ocet w sklepiej z odpowiednia banderolka, byc jednak dosc ostry, bo to w koncu ocet. Moze faktycznie jakas poprawa w wygladzie byla. Nie zatrzymywalam wody w organizmie i przez to cialo bylo ladniejsze, nie przypominam sobie zebym schudla, natomiast pamietam, ze piekl mnie jezyk, moze specyfik sobie za mocny robilam W kazdym razie po skonczeniu pierwszej butelki na druga nie mialam ochoty, teraz mysle, ze moglabym sprobowac, ale lzejszy roztwor pic,oczywiscie tylko rano.
Mysle, ze to moze faktycznie pomoc, ale w umiarze, jak ktos chce sie poic octem to nic z tego dobrego nie bedzie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mrau Ja tu nocuję

|
|
|
robicie krzywde swojemu zoladkowi. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
| mrau na cos trzeba umrzec:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaja Mam manię!

|
|
|
Mrau, a ja mysle, ze łyzeczka w szklance wody (tak Simka poleca pic) zadna miara nie zaszkodzi... No bo przeciez dresing do salatki tez zakwaszamy, zupy zakwaszamy, dajemy cytryne do herbaty itd itp.
Problem chyba tylko w tym, zeby nie przesadzic, co?
No i ocet spirytusowy, to zupelnie co innego niz jablkowy... Medycyna naturalna go poleca. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
zgadza sie, w tym jablkowym czuc smak jablek, powaznie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SIMPLYME Mania - decydujące starcie

Wiek: 29 Płeć:  Dołączył: 23 Sty 2003 Posty: 3286 Skąd: Gdansk/Niger/Mali :-)
|
|
|
dokladnie.
to to samo co sok z cytryny pic ( jak komus ocet nie podchodzi, to zamiennie mozna...)
ja pije od miesiaca i czuje sie swietnie. Wrecz polubilam
powtorze adresy z info o occie jablkowym :
adres 1
adres 2
No i gdzies znalazlam informacje ze ten autorytet w dziedzinie zywienia... no nie wiem jak ten facet sie nazywa, na ktorejs ze stron o tym occie bylo na ten temat...No wiec autor jakiejs polskiej Biblii zywieniowej, ( nie na T mial nazwisko??) rowniez ten ocet jak najbardziej poleca. W przeciwienstwie do spirytusowego ktory zdrowy nie jest..
Trzeba tez patrzec podobno na to czy ocet nie jest "podrabiany", tzn czy prawdziwy jablkowy czy jakis spirytusowy z dodatkami. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mrau Ja tu nocuję

|
Wysłany: Wto 11 Paź, 2005 Temat postu: Re: Ocet jablkowy dla zdrowia i figury |
|
|
| Czyżyk napisał: | | Ocet jabłkowy nie jest zalecany wrzodowcom. |
czemu? bo to kwas i niszczy zoladek:) a ja sie bede upierac. no ok pijcie lyzeczke dziennie i wiem ze jest w dresingach. ale i tak mi sie to nie podoba:) _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka Mania - decydujące starcie

|
|
|
wrzodowcom nie zaleca sie tez kawy, gazowanych plynow i wielu innych rzeczy, ktore zoladkowi zdrowego czlowieka wiekszej krzywdy nie czynia (spozywane w umiarkowanych ilosciach, oczywiscie) poza tym nie sadze, zeby w aptekach sprzedawano do codziennego spozywania cos (codziennego! - takie jest zalecenie na ulotce), co w konsekwencji moze spowodowac wyniszczenie zoladka. zdaje sie, ze kobiety kiedys pily ocet spirytusowy i to nierozcienczony... z drugiej strony widzialam gdzies kuracje, w ktorej uzywano octu jablkowego, trwala jeden dzien i powtarzac ja mozna bylo dopiero po dwoch - trzech miesiacach  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
| a co to za kuracja julka?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
julka Mania - decydujące starcie

|
|
|
margitko, cos takiego:
| Cytat: | Oczyszczająca dieta jabłkowa pozwoli usunąć toksyny z przewodu, pokarmowego. Zaleca się ją stosować nie dłużej niż jeden dzień i powtarzać, co dwa trzy miesiące.
Rano tuż po wstaniu z łóżka wypij napój oczyszczający, przygotowany z niegazowanej wody mineralnej, 2 łyżeczek octu jabłkowego i łyżeczki miodu.
Na śniadanie wypij napój owocowo warzywny, na obiad przygotuj mus jabłkowy lub jabłko pieczone z cynamonem, na kolację suszone jabłko. |
nie wiem, czy to przez ten ocet czy niewielka ilosc pozywienia to zalecenie powtarzania co dwa miesiace? przypuszczam jednak, ze bardziej przez to drugie, bo na tej samej stronie jest takie zdanie dot. octu i tlustej skory:
| Cytat: | | Dodatkowo powinno się pić na czczo rozcieńczony ocet jabłkowy. Oczyszcza on skórę i poprawia przemianę materii. |
zrodlo: http://www.ny.pl/index.php?o=porady
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
|
| faktycznie strasznie male porcyjki, to chyba taki dzien, bez pracy musialby byc, zeby sie dalo jakos wytrzymac, ten napoj z octu to pol biedy ale na obiad mus z jablka?????? matkooo |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kaja Mam manię!

|
|
|
no... ja bym chyba nie przezyla na tej dietce
Chociaz kiedys zrobilam taka trzydniowa diete oparta na jakims warzywie (co to bylo? nie pomne...) Szczerze? Myslalam, ze wykituje
A ocet jablkowy, zwlaszcza domowej produkcji, jest jak najbardziej ok
Mrauka, bedziemy cie biczowac
A tak na serio- kazdy se moze myslec, co chce, nie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
renfri Już tylko mania

Płeć:  Dołączył: 26 Sie 2003 Posty: 4332 Skąd: Warszawa i okolice ;-)
|
|
|
Moze to autohipnoza ale odkad stosuję ocet jabłkowy jakos mi sie tak jeść nie chce - ale ja się nie odchudzam  _________________
- Przecież nie musisz wejść na ten szczyt za jednym zamachem! Odsapnij trochę.
- No przecież sapię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bastia Pierwsze objawy manii

Wiek: 29 Płeć:  Dołączył: 27 Lis 2003 Posty: 91 Skąd: Łódź
|
|
|
kupilam ocet jablkowy,jezuo druch wymiotny to malo pwoiedziane. moze jeszcze jakis pomysl z czym go pic zeby zabic ten okropny smak . A ocet kupilam w markecie za 10 zl. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
renfri Już tylko mania

Płeć:  Dołączył: 26 Sie 2003 Posty: 4332 Skąd: Warszawa i okolice ;-)
|
|
|
Bastia, naprawde jest taki zły? Ja swój nabyłam w Rossmanie - maja taką serie Bio - różne musli i inne pierdółki.
Pierwszy i drugi raz było ciężko ale teraz wchodzi nienajgorzej  _________________
- Przecież nie musisz wejść na ten szczyt za jednym zamachem! Odsapnij trochę.
- No przecież sapię... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
|
|
Ja dodaje do czerwonego barszczyku, i salatek, duzych ilosci nie moge bo dostaje uczulenia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Klusia Co Ty k*** wiesz o robieniu tostów?!

Wiek: 30 Płeć:  Dołączył: 10 Maj 2004 Posty: 1381 Skąd: Grodzisk Maz
|
|
|
bastia, pilam ten specyfik i pomaga...
Teraz biore Cidrex Pani w aptece powiedziala, ze mozna zamiennie z preparatem, ale jesli sie nie zmieni wogole nawykow zywieniowych to efekt jojo murowany przy terapii octem jablkowy..  _________________

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|